Riba nazvana Hanako je imala 226 godina kada je konačno uginula 1977. godine

Obično se misli da životni vek riba nije predug, što svakako nije bazirano na samim predrasudama. Ribe su prosto najvećim delom lovina većih riba, tako da pre ili kasnije završe na nečijem meniju.

Međutim, priroda ponekad napravi te famozne izuzetke kojima se posle divimo, do te mere da ne verujemo da su neki primerci životinja mogli da dožive (pre)duboke starosti.

Jedan od takvih slučajeva dolazi iz Japana, at to je priča o ribi zvanoj Hanako koja je na svet došla skoro pradavne 1751, a uginula je 1977. godine. Ova simpatična ženka japanskog šarana je privukla pažnju javnosti 1966. godine kada je njen poslednji vlasnik dr Komej Košihara govorio o svojoj ljubimici na radio stanici sa nacionalnom frekvencijom.

Košihara je tada rekao da se njene godine mogu potvrditi naučnim putem, što je utvrdio i profesor Masajoši Hiro koji je bio zaposlen u Laboratoriji za biologiju Ženskog univerziteta u Nagoji. Zapravo, u tu svrhu su sa nje uzete dva lista krljušti koje su analizirane, a fotografije ovih krljušti se mogu naći i danas na internetu.

Po Košiharijevim rečima tad, Hanako je tada imala 70 centimetara u dužini i težila je oko 7 i po kilograma. Ona je takođe znala svoje ime, budući da bi doplivavala do osobe koja bi je pozvala, očekujući neku nagradu.

Kako je međutim uopšte došlo do toga da Košihara poželi da utvrdi njenu starost? Pa jednostavno, u jednom trenutku u životu je to poželeo jer mu je majka rekla da je ribu dobila od svoje prabake koja ju je zavetovala da je čuva, jer ju je njena porodica posedovala od starih vremena. Budući da je Košihara živeo u dobu kada je bilo moguće utvrditi naučnim putem starost ove životinje, rešio je da to uradi.

Međutim, ni to mu nije bilo lako.

- Bilo mi je teško da kidam dva lista krljušti s nje, jer je imala savršenu liniju i tu skarletno crvenu boju. Morao sam da ih uzmem s jednom jakom pincetom, a sve vreme sam je molio da mi oprosti - rekao je Košihara tad.

Bilo kako bilo, može se reći da je ova riba po svemu sudeći skoro 2 i po veka donosila pozitivna osećanja u domovima porodice Košiharo, a Hanako je postala toliko poznata da su o njoj spevani i stihovi.

Japanski šarani, odnosno koi ribe kako ih isto zovu, u proseku mogu da žive od 20 do najviše 40 godina, tako da je Hanako do danas ostala primerak ove vrste koji se smatra za najdugovečniji.

Autor: redportal.rs

#226 godina

#hanako

#japanski šaran

#najstarija riba