Genitalije ovog sićušnog stvorenja su mnogo veće nego što bi se iko nadao

Najmanji kameleon na svetu je otkriven nedavno, ali se ispostavilo i da ima prilično veliki penis u odnosu na ostale vrste. Naime, ovaj mali reptil, koji je dobio ime Brookesia nana (ili skraćeno B. nana) je vekovima ostao neprimećen pre svega zbog svoje veličine, ali i sposobnosti kamuflaže, što je doduše slučaj i sa ostalim kameleonima.

Ipak, B. nana je specifičan pre svega što je dugačak tek nešto više od 2 centimetra, dok mu alatka u erekciji dostiže 18.5 procenata telesne veličine. 😱 A to je prilično veliki procenat, priznaćete.

Biolog dr Mark D. Šerc (Dr Mark D. Scherz), koji spada u red ljudi koji su najviše vremena posvetili proučanju ovom malom stvorenju, kaže da je ovog kameleona jako teško uočiti.

- Radi se o vrsti koju je jako teško naći u prirodi, ali može se reći da iskustvo pomaže - rekao je on za časopis IFL Science, ali i dodao da još nema opšteprihvaćenog objašnjenja zašto su genitalije ovog stvorenja toliko velike.

Većina, međutim, smatra da se razlog krije u tome što su ženke ove vrste za trećinu veće od mužjaka (dostižu dužinu od 28 milimetara), mada se onda, prirodno, nameće zbog čega je ova vrsta razvila veće ženke.

- Svi iz ove porodice vrsta kameleona, koji inače nose ime Brookesia, inače imaju dosta veće ženke od mužjaka. Kada je ova vrsta u pitanju, mužjaci su toliko mali da se uglavnom nalaze na leđima žena i tu provode vreme do trenutka kada je ženka spremna za paranje - objasnio je Šerc.

Kameleoni B. nana su otkriveni na Madagaskaru, gde se po Šercovim rečima, gotovo redovno pronalaze nove vrste životinja za koje nismo znali ranije. Ko zna šta sve krije ovo ostrvo, ostaje da se vidi.

Samo da se najpoznatiji pingvini na svetu ne vrate. 😂

Autor: redportal.rs

#Brookesia nana

#Kameleon

#b. nana