Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je došao na sajam radi kupovine dronova i da će do kraja godine oni stići u Srbiju.

On je novinarima nakon obilaska sajma naoružanja u Abu Dabiju rekao da je mimo budžeta dosta izdvojeno za vojsku, kao i da se radi na podsticanju domaće industrije i jačanju vojske.

Krenuo je konkurs za lake jedinice 63. i 72. i imaće između 1.800 i 2.000 vojnika, imaćemo jurišne bataljone, naoružanje i sve što je potrebno za prvo prihvatanje borbe. Imaćemo i tzv. teške jedinice ili združene taktičke grupe gde ćemo imati i haubice, pancire, kubove, igle. To je osnovno, ozbiljno ćemo poboljšati operativno funkcionalne sposobnosti vojske, rekao je on.

On je ponovio da je počela sveopšta trka u naoružavanju i da jedna Poljska razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto.

- Mi smo na dva odsto, a kako je krenulo podići ćemo na tri, ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut. Država će da podigne kapacitet - rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da je otpočela svetska trka za naoružanjem i da do sada nikada ovako nije bilo. On je rekao da je to potpuno ludilo.

Idemo sa velikim razvojem, krenula je opšta trka sa naoružavanjem. Bitno je da ne radimo po starom sistemu, već tržište određuje cene. Ogromna ulaganja ove godine. Snalazimo se. Krenuo je konkurs za specijalne jedinice, biće piramidalno postavljene. Kao temelje imaće teške jedinice. Ozbiljno ćemo da podignemo nivo borbene gotovosti, pozivam mladiće i devojke da se prijave. Dobro došli u svoju vojsku. Moraćemo da dignemo na tri odsto ulaganja, kako stvari stoje. To smo mi primetili pre godinu dana, ali imate problema. Moraju da podignu kapacitete u Kuršumliji. Tamo su najmarljiviji i najvredniji ljudi. Mi ćemo da se bavimo dronovima, došli smo nešto i da pazarimo, rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za vojsku.

Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme IDEX 2023 u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE, rekao da će od ukupno 200 vozila za vojsku biti 109 Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa

- To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku - rekao je Vučić.

Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara je domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023", koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

"IDEX 2023" i "NAVDEX 2023" su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojih se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvuje 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 start up kompanije iz 25 zemalja.

Autor: RedPortal

#Vučić

#sajam naoružanja