Ankete ukazuju da 57% Amerikanaca sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti, a 67% misli da je on prestar da bi vodio zemlju

Roni Džekson, bivši glavni lekar Bele kuće i republikanski poslanik u Predstavničkom domu, optužio je aktuelnu administraciju SAD da pokušava da sakrije istinu o mentalnom zdravlju predsednika Džozefa Bajdena nakon njegovog poslednjeg lekarskog pregleda.

Bela kuća je u četvrtak objavila rezime Bajdenovog zdravstvenog statusa na osnovu medicinske istorije predsednika SAD i "detaljnog fizičkog pregleda". Utvrđeno je da je predsednik "i dalje zdrav, snažan, 80-godišnjak" i da je, kako se navodi, "sposoban da uspešno obavlja dužnosti, uključujući vođenje zemlje i vojske."

Roni Džekson, koji je služio kao lekar u Beloj kući pod rukovodstvom bivših predsednika Donalda Trampa i Baraka Obame, uputio je oštre kritike na račun Bajdenovog sistematskog pregleda, tvrdeći da američka javnost "ništa nije saznala" iz objavljenog izveštaja.

- Da li on uzima bilo kakve lekove za njegovo opadajuće mentalno zdravlje? Ovaj pregled je bio smejurija, nameštaljka! - napisao je Džekson u objavi na Tviteru.

Bivši lekar Bele kuće je ukazao da se Bajden, za razliku od Trampa, nije podvrgnuo testiranju kognitivnih funkcija. "Tramp je to uradio, zašto ne i Bajden? Bajdenova sposobnost razmišljanja i rasuđivanja je nestala! On ne treba da bude predsednik!", dodao je Džekson.

U intervjuu za Foks njuz didžital, Džekson takođe tvrdi da "većina Amerikanaca može da uoči da je Bajdenovo mentalno zdravlje u potpunom padu" i ocenio da slučaj sistematskog pregleda predstavnika "dodatno potvrđuje da je ova administracija i dalje nepokolebljiva u prikrivanju istine."

Američki predsednici nemaju zakonsku obavezu da se podvrgnu godišnjem lekarskom pregledu čije bi rezultate javno podelili, ali su tradicionalno birali da to učine, prenosi RT Balkan.

Novi rezultati mesečne ankete koju zajedno sprovode Centar za američke studije na Harvardu i analitička kompanija Haris insajts analitiks ukazuju da 57% Amerikanaca sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti, a 67% misli da je on prestar da bi vodio zemlju.

Anketa koju su sproveli centar za istraživanje javnog mnjenja Asošijejted presa i istraživačke organizacije "NORK" Univerziteta u Čikagu, ukazuje da svega 37 odsto demokrata smatra da bi Bajden trebalo da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine.

AP je naveo da su u razgovorima nakon ankete neki ispitanici ocenili da trenutnog predsednika godine ometaju u vršenju dužnosti, podsetivši na njegovo držanje, ali i mnoge javne gafove.

Spekulacije o mentalnom stanju američkog predsednika potkrepljene su njegovim stalnim gafovima. Dok je ranije ovog meseca pokušao da opiše rodnu raznolikost svoje administracije, Džozef Bajden je izjavio: "Više od polovine žena u mojoj administraciji su žene."

U septembru prošle godine, Bajden se raspitivao za zdravlje republikanske poslanice u Senatu Džeki Valorski, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći mesec dana pre toga.

Autor: redpotal.rs