Ovo je prva liturgija nakon velikog požara 2016. godine

Patrijarh Porfirije služio je danas svetu liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu, prvu nakon velikog požara koji je na Vaskrs 2016 progutao tu srpsku svetinju. To je ujedno bila kruna njegove posete SAD započete 24. januara.

Na ovoj prvoj, dugo isčekivanoj liturgiji patrijarhu su sasluživali episkop kanadski Mitrofan, arhimandrit Nikifor, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić, prenosi Telegraf.

Obraćajući se okupljenom narodu i upravi Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku, patrijarh je naveo da je hram i dalje u obnovi i da će mnogo vremena biti potrebno da bude onakav kakav je bio, ali da će bogosluženja uz dozvolu Grada Njujorka, biti nastavljena.

- Međutim, dugujemo zahvalnost zvaničnicima Grada Njujorka koji se brinu o bezbednosti, koji su nam izdali dozvolu da služimo danas, ali i u narednim nedeljama u februaru kada ćemo dozvolu obnavljati - naveo je patrijarh i poručio da ga dodatno raduje što je sa vernim narodom i što je zajedno sa vladikama posle skoro sedam godina odslužena prva liturgija.

Patrijarh je kako je navedeno na sajtu Crkve Svetog Save, naglasio da je važno da dok traje obnova hrama, dok se hram iznova zida, da svi zajedno, pre svega duhovno gradimo hram, da ga gradimo molitvom i molimo se Bogu da nam da snage i da smognemo mogućnosti da zaista obnovimo i ono što je spoljašnje.

Rekao je da neće dužiti jer u hramu još nema grejanja i dodao "da smo - bez obzira što je spolja hladno, što je niska temperatura - ipak blagodaću Božjom zagrejani i Duhom Svetim obasjani".

- Verujemo da smo iznutra zagrejani toplotom Božjom i da smo stoga, bez obzira na spoljašnji ambijent, neizmerno blagosloveni i samim tim i veoma, veoma radosni - rekao je patrijarh koji je danas posle podne krenuo za Beograd.

Kako obnova jos nije gotova, crkva je od Njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu, specijalno za ovu priliku i posetu patrijarha, da u hramu istovremeno može da bude najviše 202 parohijana.

- Poslednjih nekoliko meseci uloženi su izuzetni napori kako bi se došlo do momenta da se parohija može okupljati u našoj svetinji - navedeno je u pozivu parohijanima da prisustvuju liturgiji.

Liturgije su sve ove godine služene u grčkoj crkvi. Patrijarh je posetu SAD započeo 24. januara, u Njujorku je boravio povodom Savindana, nakon čega je otputovao u Čikago gde je boravio do subote.

Patrijarh je posetio i Šerevil, gde je održana donatorska večera za manastir Krka, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.

Autor: Telegraf

#Hram svetog Save

#Njujork

#Patrijarh Porfirije

#liturgija

#patrijarh