Mašina je rekla svoje 🤭

Zaboravite sva lična predviđanja i spremite se da vam Mundijal pokvari (donekle) veštačka inteligencija. AI model sa instituta Alan Turing je predvideo rezultate ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu tako da ne morate ni da gledate ako vas interesuje samo ko će biti pobednik 😁.

Da bi napravili efikasno predviđanje, timu je bilo potrebno mnogo podataka i, na sreću, nema zime što se tiče i najsitnijih detalja vezanih za timove, istoriju performase itd. Istraživači su iskoristili kompilaciju podataka sa gitHaba koje je pokazivalo statistiku za svaki meč ikada odigran od čak 1872. godine! Kako je tim objasnio:

Nakon što smo eksperimentisali sa našim modelom predviđanja pobednika u rezultatima turnira 2014. i 2018. godine, odlučili smo da sikoristimo sve rezultate međunarodnih mečeva od Svetskog prvenstva 2002. pa sve do danas. U našim početnim trenažnim podacima, najveću važnost dajemo samim mečevima odigranim na svetskom prvenstvu i potom redom kontinentalnim turnirima, kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama. Takođe posebno akcentujemo u analizama skorašnje mečeve. Pored navedenog koristimo i zvaničnu FIFA rang listu u našem modelu pomoću kojeg imamo relevantnu procenu trenutnih sposobnosti timova.

Algoritam. koji je baziran na starijem modelu koji nije procesurao međunarodne utakmice, potom statistički obrađuje podatke da bi predvideo najverovatnije rezultate svih mečeva pojedinačno.

Koristeći se svim ovim metodama za Mundijal 2022 pokrenuto je peko 100.000 simulacija uz pomoću kojih su otkrili najverovatnijeg pobednika ovogodišnjeg Svetskog prvenstva. Kako jasno navode:

BRAZIL je ubedljivo najveći favorit, sa oko 25% šanse da će da osvoji pehar, dok su i Belgija i Argentina visoko kotirane takođe.

Prema analizama Brazil je najveći favorit, a za njim idu Belgija, Argentina, Francuska i Engleska, te Španija, Holandija, Danska Portugal i Hrvatska.

Tim naglašava da postoje i mnogi drugi faktori koji utiču na performanse tima, a koje oni ne mogu da uključe u svoje analize. Faktori poput vremenskih prilika, prilagođavanje vremenskim zonama i posebno dobri rezultati i performanse određenih igrača. I, naravno, penali.

Autor: redportal.rs

#100.000 simulacija

#AI

#Argentina

#Belgija

#Brazil

#Engleska

#Mundijal

#fudbal

#katar

#pobednik

#svetsko prvenstvo

#Španija