Pritisak raste

Kako prenosi portal Mondo, do početka Svetskog prvenstva u Kataru ostalo je nešto više od dva meseca, preciznije još 68 dana, a ponovo se priča o prekrajanju učesnika turnira pošto su pronađeni novi inkriminišući dokazi protiv reprezentacije Ekvadora i njihovog reprezentativca Bajrona Kastilja.

Prethodno se Fudbalski savez Čilea žalio kod FIFA da bi trebalo izbaciti Ekvador sa Mundijala zato što je njihovom fudbaleru Bajronu Kastilju falsifikovan rodni list, odnosno da nije rođen u Ekvadoru - nego tri godine ranije u Kolumbiji, međutim to je nakon dugačke sage odbačeno, ali se Čileanci ne predaju. Tako su sada isplivali novi dokazi koji ne idu na ruku Ekvadoru, pa će tako ponovo zaljubljenici u fudbal u ovoj zemlji strepeti od sankcija.

Britanski list Dejli Mejl došao je do dokumenata i audio snimaka iz 2018. godine u kojima je Bajron Kastiljo priznao da je krivotvorio dokumente u dogovoru sa čelnikom Fudbalskog saveza Ekvadora.

Potvrđuje se da je rođen 1995. godine u Kolumbiji, a ne 1998. godine u Ekvadoru, dok mu je u čitavom procesu menjanja biografije pomogao i Marko Zambrano, uticanji ekvadorski preduzetnik i vlasnik jednog fudbalskog kluba. Na snimku se čuje kako Bajron Kastiljo potvrđuje da mu Marko Zambrano pomaže oko papira, tako da ostaje sada da se vidi da li će se FIFA umešati ili će potpuno ignorisati nove dokaze.

Inače, prva sumnja u njegov identitet pojavila se 2015. godine kada je iz ekvadorskog Emeleka prelazio u Norteameriku, inače klub Marka Zambrana, da bi taj klub bio suspendovan kada su uhvaćeni u prevari sa ispravama.

Uprkos svemu, Fudbalski savez Ekvadora je objavio 2019. godine da je Kastiljo njihov državljanin i da može da nastupa za reprezentaciju, a videćemo da li će ih ovo sada koštati mesta na Svetskom prvenstvu pošto se Čile i dalje nada da nije kasno i da bi mogli da uskoče na njihovo mesto.

Ekvador je smešten u grupu "A" protiv Katara, Holandije i Senegal.

Autor: mondo.rs

#fifa

#fudbal

#katar

#svetsko prvenstvo