Evropska komisija naložila je svim državama članicama EU da od 1. februara prilagode pravila kovid sertifikata za putovanja

Nova pravila za putovanje sa kovid sertifikatima u Evropsku uniju stupaju na snagu sutra, a sertifikat će važiti devet meseci, rekao je dopisnik MIA iz Brisela.

Evropska komisija naložila je svim državama članicama EU da od 1. februara prilagode pravila kovid sertifikata za putovanja, sa sertifikatima o vakcinaciji koji važe 270 dana, odnosno devet meseci, od poslednje doze primarne serije vakcinacije.

U slučaju vakcine sa jednom dozom, devet meseci od doze, u slučaju dvostruke doze vakcine, devet meseci od druge doze će se uzeti u obzir. Ova pravila ne važe za buster doze, naglašava Evropska komisija.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders objasnio je da nova pravila EU o validnosti potvrda o vakcinaciji u kontekstu putovanja u EU odražavaju činjenicu da se efikasnost vakcine vremenom smanjuje, zbog čega je važno primiti dopunsku dozu.

- Uz podršku stručnjaka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Evropske agencije za lekove, Komisija će pažljivo pratiti da li će biti potrebna dalja prilagođavanja pravila - dodao je Rejnders.

Ova pravila važe samo u slučaju putovanja u EU, ali ne i za internu upotrebu potvrda o vakcinaciji u državama članicama.

Autor: redportal.s

#EU

#Potvrde o vakcinaciji

#kovid sertifikati

#putovanja