Cene gasa u celom svetu vrtoglavo rastu 🆙💵

Cena gasa u Evropi je na otvaranju trgovanja 28. septembra prvi put u istoriji premašila 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara, sledi iz podataka sa berze ICE.

Nakon toga je cena oktobarskih fjučersa na holandskom TTF-u ubrzala rast na 1.031,3 dolara za hiljadu kubnih metara, a ukupni rast cena gasa od početka dana premašio je 11 odsto. Međutim, do ovog trenutka cena gasa malo je korigovana i iznosi oko 1.010 dolara za hiljadu kubnih metara, ali nastavlja da se nalazi na istorijski visokom nivou.

Cena novembarskih fjučersta na čvorištu TTF rasla je i do 1.040 dolara za hiljadu kubika. Istovremeno cena fjučersa za prirodni gas u Sjedinjenim Američkim Državima u utorak raste, dostižući najveću vrednost od početka 2014. godine

Prema stanju od 9.10 po srednjoevropskom vremenu, cena novembarskih fjučersa prirodnog gasa u SAD raste za 4,9 odsto na 6,15 dolara po MMBtu (milion britanskih termalnih jedinica). A ranije je tokom trgovanja pokazatelj skočio na 6,3 dolara, što je najveća vrednost od februara 2014. godine.

Kako ističe agencija Blumberg, cene gasa u celom svetu vrtoglavo rastu, a niske rezerve u Evropi i Aziji izazivaju bojazni od nestašice sa približavanjem zime.

Autor: rs.sputniknews.com

#Evropa

#Ice

#berza

#cena

#gas