Naravno, kao i sve, otkriven je slučajno 🤭🤭🤭

Najčešći posrednii efekat hemoterapije za ljude koji se bore protiv kancera u glavi ili vratu jesu hronično suva usta i problemi sa gutanjem posle obavljene procedure. Razlog ovome je taj što terapija potrebna da bi se neutralisao tumor takođe oštećuje i pljuvačne žlezde.

Da bi se popravio ovaj problem, jer dugo trajanje navedenih simptoma može veoma loše da utiče na zdravlje pacijenta, naučnici su pokrenuli istraživanja tokom kojih su otkrili potpuno nov organ! Tačnije, nove pljuvačne žlezde za koje uopšte nismo znali da postoje!

Tubarialne žlezde, kako im je ime, otkrivene su 21. oktobra pomoću molekula trejsera. Ovo su posebni molekuli koji se vezuju za određena tkiva u telu omogućavajući nam kasnije da ih pratimo preko skenera. Time što ih kalibrišemo i pratimo možemo da otkrijemo koji tumor se proširio na koje zdravo tkivo.

Da bi potvrdili ovaj nalaz, urađen je pun PET sken 100 ljudi obolelih od karcinoma sa ovim trejserom. Dalja analiza podataka je takođe potvrdila postojanje 4. seta pljuvačnih žlezda za koje nismo znali sve ove godine.

Potom je urađena autopsija na 2 donirana leša, nakon kojih je definitvno staviljena tačka na svaku sumnju.

Pozicija ovog novog organa je iza usta; nalazi se obložen oko Eustahijeve tube - kanala koji vodi od srednjeg uva do farinksa, tj. kanala koji povezuje uvo sa našim grlom.

Autor: Hank green /redportal.rs

#Ljudsko telo

#Novi organ

#hemioterapija

#pljuvačne žlezde

#vesti