U sporazumu koji je Srbija potpisala spominje se prebacivanje ambasade u Jerusalim

Priznanje tzv. Kosova od strane Izraela će malo zategnuti odnose sa Srbijom, iako je to deo niza sporazuma potpisanih u Vašingtonu, kako prenos Jerusalim post.

Izjava čoveka bliskog predsedniku koju je preneo Jerusalim post:

- Srbija neće prebaciti ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna tzv. Kosovo.Čak, ovaj potez Izraela bi naštetio odnose sa Srbijom koji su inače vrlo bliski, ništa posle toga ne bi bilo isto. Jednostavno je.

Od izvora se još saznaje da Mnogi misle da će Izraelovo prizanje tzv. Kosova da pomogne u odnosima zemalja koje su unilateralno priznale Palestinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je nazvalo tzv. Kosovo državom.

Kako izjavljuje potparol ministarstva Lior Haitat:

- Mi vidimo odluku Srbije i tzv. Kosova da prebace ambasade u Jerusalim kao simbolični korak ka izgradnji mira u obe zemlje. Jerusalim, večni glavni grad Izraela, biće most mira za ceo svet. Pozivam sve države da prate ove poteze i premeste ambasade u Jerusalim.

Haitat je naglasio da Ministarstvo ceni odnose sa Srbijom koji su "procvetali od kada je Vučić na vlasti" i nada se da će biti sve bolji.

Tzv. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali Beograd KiM smatra svojom pokrajinom. Izrael nije priznao nezavisnost više od deceniju, najviše da ne bi pogoršali bliske odnose sa Srbijom i postavili presedan za priznanje Palestine.

Srbija i tzv. Kosovo su potpisali odvojene sporazume sa SAD. Sporazum će doprineti boljim ekonomskim odnosom. Kritičari smatraju da sporazum ništa naročito novo ne doprinosi boljim odnosima Srbije i tzv. Kosova, i da se sadrži već propisanim sporazumima koji su dogovoreni u Briselu.

Sporazum Izraela sa tzv. Kosovom će doprineti i tome da Izrael uspostavi odnose sa "većinski muslimanskom zemljom", koja bi premestila ambasadu u Jerusalim.

Sporazum sa Srbijom podrazumeva takođe premeštanje ambasade.

Izjava iz Vučićevog kabineta glasi:

- Bila je velika bitka između predsednika i izraelskih predstavnika oko priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Vučić je rekao:

- Mislili su da treba da pozovemo Izrael da prizna tzv. Kosovo, odgovorili smo da to ne možemo jer narušava našu politiku. Rekli smo da ako se Priština i Izrael dogovore, mi smo u redu sa tim. Takođe smo rekli Izraelu da ako poštuju Srbiju, onda ćemo prebaciti ambasadu u Jerusalim.

"Poštujte Srbiju" bi moglo da znači nepriznavanje tzv. Kosova.

Ranije ove godine, Srbija je ozvaničila da će otvoriti privrednu komoru u Jerusalimu.

Srbija i tzv. Kosovo žele da se pridruže EU, Srbija je već započela te pregovore.

Potparol EU je izjavio u ponedeljak u vezi sa Sporazumom da "bilo koji diplomatski korak koji bi doveo u pitanje stav EU o Jerusalimu je ozbiljno zabrinjavajući".

Autor: LAHAV HARKOV / Red portal

#Izrael

#Kosovo

#Srbija