Gojaznost je hronična bolest i više od 200 bolesti ima veze sa njom a najčešće se povezuje sa dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima

U Srbiji više od 50 odsto građana živi sa prekomernom telesnom masom, više od 20 odsto živi sa gojaznošću, a zabrinjava što na godišnjem novu raste incidenca pojave gojaznosti kod dece, poručeno je danas na konferenciji povodom Evropskog i Svetskog dana gojaznosti 4. marta, a prenosi Tanjug.

U saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKC) navodi se da se u Multidisciplinarni centar za lečenje gojaznosti pri UKC godišnje javi između 700 i 1.000 pacijenata, kao i da je za 13 godina pregledano je više od 10.000 pacijenata, od kojih oko trećine ostaju pacijenti na duže staze, a dve trećine ili budu obučeni ili odustaju, jer ne osećaju da su postigli ono što su želeli.

Endokrinolog i načelnik Centra Mirjana Šumarac podsetila je da je gojaznost hronična bolest i da više od 200 bolesti ima veze sa njom a da posebno treba istakći vezu gojaznosti sa dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Autor: Tanjug.rs