Srpski svet inspirisan ujedinjenjem dve Nemačke 🤝🏻

Osnivač Pokreta socijalista i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin bio je gost Novog jutra na TV Pink.

Na početku, Vulin je prokomentarisao nedavnu izjavu hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana u kojoj je predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao trabantom i satelitom Rusije i naveo da Hrvatska neće dozvoliti ruski uticaj na Balkanu:

Sasvim očekivano. Nije to izjava Radmana, niti je Hrvatska ikad bila samostalna u svojoj spoljnoj, pa ni u unutrašnjoj politici. Nemačka im je rekla da to kažu, oni su to rekli. Ili su bar mislili da bi Nemačka volela da tako nešto čuje. Hrvatska sebe doživljava kao regionalnu silu i ona misli da je zadužena za Balkan.

Vulin je podsetio da je Radman svojevremeno tražio od Austrije da u Blajburgu vrate ustaške simbole:

Mi se Hrvatske ne bojimo. Ako imamo nešto, idemo u NATO pakt, idemo do Nemačke, idemo do Sjedinjenih Država, idemo do zemalja koje nešto odlučuju. Hrvatska ne odlučuje ni o sebi. (...) Kako oni da razumeju da mi ne uvodimo sankcije Rusiji? Oni ne mogu da shvate da zemlja kao što je Srbija može da ima hrabrost da ima predsednika kao što je Aleksandar Vučić koji može da kaže: Neću da uvedem sankcije Rusiji i tačka! Zato što je to pogrešno za našu istoriju, za našu budućnost, za našu ekonomiju, za politiku.

O odlasku dela opozicionih lidera u inostranstvo i njihovim sastancima na kojima se traže sankcije protiv Srbije, Vulin ističe:

Ti stranci preziru našu opoziciju. Kada stranci govore o njima, govore sa gađenjem, prezirom, podsmehom. Kada govore o meni, govore sa mržnjom. Sa iskrenom mržnjom. A njih preziru. Niko ne voli izdajnike. (...) Ja poštujem svakog birača opozicije. Svako ima pravo da mu se ne dopadam ja, Vučić, ko god... Ima pravo da glasa za koga god hoće. Ja poštujem svaku ideju. Ali ljudi za koje ste glasali hoće da vam uvedu sankcije.

Vulin je istakao i da zna zašto njega mrze:

Mrze Srbe koji smeju da im kažu: Ujedinjenje je počelo i ne može se zaustaviti. Mrze Srbe koji smeju da im kažu da nisu okupirani, da nećemo da prihvatimo okupaciju. Neću da tražim sankcije protiv Srbije, neću da tražim sankcije Rusiji, neću da se odreknem Republike Srpske, neću da priznam Kosovo i neću da se slikam ispod krpe koju zovete kosovskom zastavom. (...)

Na pitanje o srpskom svetu, Vulin je rekao:

Znate šta mi je bila inspiracija za srpski svet? Ujedinjenje Nemačke. Kada sam video kako su se Istočna i Zapadna Nemačka ujedinile, ja sam rekao: Pa čekajte, to je put! Srbija i Republika Srpska. Samo treba učiti od Zapada. Evo, sve što je dobro za Nemce, dobro je i za Srbe. Rešeno! S jednom bitnom razlikom: Srbi nisu izazvali dva svetska rata, Srbi nemaju u svojoj istoriji genocid kakav su počinili Nemci nad drugim narodima, Srbi nemaju istoriju izazivanja ratova.

Vulin je naveo i da svi kojima je Srbija na srcu će ući u Pokret za narod i državu i da će Pokret socijalista, ukoliko dobije poziv, biti njegov integralni deo:

Mi Srbi moramo biti jedinstven politički narod. Svi uspešni narodi su jedinstveni politički narodi bez obzira gde žive i koliko su razbacani i rastrzani. Mi to moramo da budemo.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: redportal.rs