Kod generala Mladića dominiraju srčane i neurološke tegobe

General Ratko Mladić boluje od nekoliko teških bolesti. Uzima mnogo lekova svakodnevno i za čoveka koji je već imao dva moždana udara, postoji veliki rizik od novog moždanog udara. Ovo je prvi utisak tima lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je u četvrtak završio dvodnevne preglede komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Kako bi se što bolje upoznao sa bolestima koje ima general Mladić, tim doktora iz Srpske je u četvrak stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji sa generalom Mladićem provodi svakodnevno vreme u pritvorskoj jedinici, i koji je lekarima preneo značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.

- Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti generala Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što će doprineti našem generalnom nalazu, odnosno konzilijarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu - rekao je generalni direktor UKC Vlado Đajić, nakon što su završili preglede.

Foto: "Photograph provided courtesy of the ICTY."/"Photograph provided courtesy of the ICTY."

On kaže da kod generala Mladića dominiraju srčane i neurološke tegobe.

- Odradili smo kompletan i moram da kažem kompleksan pregled, jer general boluje od više bolesti. On nam je rekao da mu je drago što smo došli i da može konačno na srpskom jeziku objasniti detaljnije kakve tegobe ima. Uvek je problem sa holandskim lekarima u prevođenju i on nije mogao detaljno da iznese svoje tegobe koje ima pre svega zbog dva moždana udara - pojasnio je dr Đajić.

Autor: Novosti.rs