Od zemalja sa kojima se graniči naša zemlja nešto bolje se kotiraju armije Rumunije i Mađarske

Prema platformi za odbrambene podatke Globalna vatrena moć u klasifikaciji oružanih snaga širom sveta u 2024. godini srpska vojska je najmoćnija u regionu Zapadnog Balkana i u svetu se nalazi na 56. mestu od 145 na listi.

Iza Srbije su, po vojnoj snazi ostale Bugarska , Hrvatska , Albanija , Slovenija Severna Makedonija , Bosna i Hercegovina kao i Crna Gora.

Od zemalja sa kojima se graniči naša zemlja nešto bolje se kotiraju armije Rumunije (47. mesto) i Mađarske (54. mesto).

Ovim povodom gost Pulsa Srbije je načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, brigadni general Slavko Rakić.

Napomenuo je šta je bilo od značaja da Srbije zauzme ovakvo mesto prema podacima sa platforme Globalna vatrena moć.

- Pre svega bih da napomenem da je to kvantitavivna analiza sa određenim brojem parametara. Dakle, ne bavi se kvalitetom, nego se bavi brojem vozila, te je ograničen broj parametara. Težište je tu na borbenim vozilima, artiljeriskim sistemima, a recimo u obzir nije uzet PVO i sredstva u okviru tih sistema. Bez obzira na ograničen broj parametara, ipak smatramo da ova analiza može poslužiti za brži uvid u trend kada je u pitanju vatrena, odnosno vojna moć. Taj sajt objavljuje podatke po ustaljenoj metodologiji još od 2006. godine - rekao je Rakić, a prenosi K1info.

- Od 2013. godine, ako uzmemo u obzir Srbiju, urađeno je mnogo, a kao rezultat toga mogli smo da vidimo u prethodnih nekoliko godina kada je u pitanju naoružavanje Vojske Srbije iz domaćeg sektora. Sa pozicije analize, napredovali smo za dve pozicije u odnosu na prošlu, odnoson 27 mesta u odnosu na 2016. godinu - dodao je. 

Autor: K1info.rs