Artefakti koji datiraju još iz bronzanog doba pronađeni su skriveni u kamionu rumunskih tablica kojim je upravljao Srbin, a koji je rekao da ih prevozi iz Ukrajine

U utorak je između Srbije i Rumunije, na graničnom prelazu Srpska Crnja zaplenjeno 2.113 predmeta za koju je srpska carina navela da imaju veliku istorijsku i arheološku vrednost.

Kamion je imao rumunske registarske tablice, a vozio je 46-godišnji Srbin.

Srpska carina je rekla da je, prema robi navedenoj u carinskoj dokumentaciji, kamion prevozio paketz iz Ukrajine u Srbiju.

Kada su ga upitali šta još ima u kamionu, vozač je rekao da je nosio samo dve vreće slatkiša i nekoliko lonaca.

- Tokom detaljnog pregleda vozila, utvrđeno je da su kabina kamiona i bočna kutija za alat prepuni neprijavljenih antikviteta, iz različitih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda i srednjeg veka. Među predmetima bilo je i antikviteta iz perioda drevnih Slovena i Kelta - navodi se u carinskoj izjavi.

U nastavku izjave je dodato:

S obzirom na veličinu i raznolikost kolekcije, nemoguće je utvrditi vrednost bez procene stručnjaka, ali će svi predmeti svakako biti poslati na analizu. Međutim, očigledno je da imaju veliku istorijsku i arheološku vrednost.

Nakon otkrivanja artefakata, vozač je carinicima rekao da je pristao da ih preveze iz Ukrajine u Srbiju za malu novačnu naknadu, kao i da mu je rečeno da će ga neko kontaktirati nakon što stigne u zemlju.

Otkriće je objavljeno 2 nedelje nakon što je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izazvao veliku kontroverzu kada je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ukradenu pravoslavnu ikonu.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini se žalila da je ikona koja je stara 300 godina deo ukrajinskog kulturnog nasleđa, kao i da veruju da je ukradena iz istočnog dela Ukrajine, koji je pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Rusija je 23. decembra vratila ikonu ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi.

Autor: balkaninsight.com / redportal.rs

#Artefakti

#Srbija

#carina

#istorija