Upućen je dopis državama za pomoć u istrazi

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otpočelo je istragu o pretnjama koje se upućuju osnovnim školama na teritoriji Beograda.

Prva dojava o postavljenoj bombi upućena je najvećoj beogradskoj školi 20 oktobar na Novom Beogradu pre 17 dana. Jutros su po prvi put upućene pretnje svim osnovnim školama u Zemunu.

 U poslednjih 17 dana novobeogradskoj školi, pretnje napadom na objekat ili postavljenom eksplozivu, upućivane su gotovo svakodnevno. Nastava je obustavljana, učenici su odlazili kući, a posledica nije samo gubitak nastave, već i širenje straha i osećaja ugrožene bezbednosti. 

 Prema saznanjima Blica sve dosadašnje pretnje upućene su mejlom i sa servera, odnosno IP adrese koja nije u Srbiji. To ne znači da je pošiljalac i zaista u stranoj državi.

 – Upućen je dopis državama za pomoć u istrazi – kaže izvor Blica iz MUP-a. 

U Osnovnoj školi 20 oktobar i oko objekta podignut je nivo bezbednosti. Izvor Blica navodi da su sinoć u pregledu učionica i prostorija škole korišćeni i psi. Svim školama još ranije poslati su protokoli o postupanju u slučaju dojava o bombama. Ceo proces kreće od direktora koji je dužan da odmah obavesti nadležne Ministarstva prosvete i MUP

Poslednjih dana u osnovnoj školi 20 oktobar održan je niz sastanaka na kojima su prisustvovali predstavnici MUP-a, prosvete, školske uprave i roditelja.

Trenutno nisu sva deca u školi, a pojedini roditelji su kao razlog izostanka naveli upravo upućivane pretnje. Prema nezvaničnim procenama broj dece koja nisu u školi je manji od pet odsto. 

Pojedini roditelji sa kojima je Blic razgovarao kažu da je protekle nedelje ipak vladao haos i da su iz škole usred radnog vremena upućeni pozivi da ko može dođe po decu. Od danas je u školu 20 oktobar upućen i psihološki tim, čiji je cilj savetodavni rad sa svima kojima je potreban. 

Autor: Blic.rs

#ZEMUN

#beograd

#bomba

#pretnje

#skola