Ceo kontigent poslat na Torlak na dalje ispitivanje

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V stigla je danas u Srbiju i prvi kontingent od 2.400 doza je dopremljen na Institut Torlak.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi, a možda i u svetu, koja ima vakcine dva različita proizvođača - Fajzer i Sputnjik V.

Lončar: Počela vakcinacija zdravstvenih radnika

Počela je vakcinacija zdravstvenih radnika i danas su već vakcinisani zdravstveni radnici sa infektivnih klinika i sa nekih urgentnih centara, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Već je počelo (vakcinacija), evo danas su vakcinisani zdravstveni radnici sa infektivnih klinika i sa nekih urgentnih centara, to je već jutros obavljeno i nastavićemo u narendim danima - rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu.

On je takođe izjavio da je danas u Srbiju stigao prvi kontignet ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V od 2.400 doza i da bi vakcinacija sa njom mogla da počne kada bude prošla neophodnu proceduru u Agenciji za lekove i na Institutu Torlak, kao i da očekuje da to bude od 2, 3. ili 4. januara.

- Mislim da je sada stiglo 2.400 vakcina, u ovoj isporuci pred Novu godinu. Veće količine će stići odmah posle Nove godine - rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja rekonstruisane Klinike za interne bolesti i obilaska početka radova na izgradnji B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine.

Autor: redportal.rs

#Sputnjik V

#Vakcina

#korona

#ruska

#vakcinacija

#vakcine