40-dnevni pomen pokojnom patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save

Mitropolit dabrobosanski i čuvar upražnjenog patrijarškog trona Hrizostom kazao je u besedi na 40-dnevnom pomenu pokojnom patrijarhu Irineju da je najvažnije što pamtimo kod Irineja mudro upravljanje svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

- Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude - rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije na 40. dan upokojenja patrijarha Irineja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save. Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

- Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom - istakao je Hrizostom.

Nakon Svete liturgije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, služen je 40-dnevni parastos pokojnom patrijarhu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na snimku ispod možete pogledati kako je izgledala Sveta liturgija:

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Tanjug/redportal.rs

#40-dnevni pomen

#Hram svetog Save

#Sveta liturgija

#mitropolit dabrobosanski Hrizostom

#patrijarh irinej