Srpske proizvode na rafovima prodavnica uglavnom su zamenili proizvodi poreklom iz Severne Makedonije

Prošla su skoro puna četiri meseca od odluke prištinske vlade da zabrani uvoz srpske robe tokom kojih se žitelji severa suočavaju sa nestašicama i sve većim cenama, a situacija je, kako za Kosovo onlajn ukazuju stanovnici Severne Mitrovice i Leposavića, dodatno pogoršana nakon što su prelazi Jarinje i Brnjak danima bili zatvoreni zbog tragičnih dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

Nestašica osnovnih životnih namirnica po prodavnicama, kažu, sve je primetnija, poskupljenja su gotovo svakodnevna, a posebno zabrinjava i nemogućnost da dođu do lekova i adekvatne terapije.

Prištinska vlada je u junu mesecu zabranila ulazak srpske robe na tzv. Kosovo i ona je i dalje na snazi i pored poziva međunarodne zajednice i privrednika da se ona ukine. 

Foto: Tanjug AP

Srpske proizvode na rafovima prodavnica uglavnom su zamenili proizvodi poreklom iz Severne Makedonije, tzv. Kosova i Albanije, ali po mnogo većim cenama.

Apoteke su slabije snabdevene lekovima, jer je zabrana Prištine uticala i na snabdevanje medikamentima, pa su građani severa često primorani da putuju i po nekoliko stotina kilometara kako bi u centralnoj Srbiji obezbedili adekvatnu terapiju.

Autor: Novosti.rs