Najmlađi proizvođač srednjovekovnih oklopa u Srbiji

Znate li šta je đostranje? Sedamnaestogidšnji Kraljevčanin Vasilije Batačanin objasnio je za portal Krug kako od hobija već 5 godina zarađuje novac. Od Vasilija svi možemo da učimo i da mu poverujemo od reči do reči kada kaže:

- Osnovni zadatak svakog od nas da ovaj svet načinimo boljim, da svi postanemo vitezovi, ne po mačevima koje nosimo, već po rečima iza kojih stojimo.

Vasilije je učenik trećeg razreda Mašinsko-tehničke škole 14. oktobar u Kraljevu. Kad je završi biće diplomirani tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina. Škola mu je, kaže, na prvom mestu, ali posvećeno, već pet godina uživa i u "tituli" najmlađeg zanatlije oklopara u Srbiji.

Sve je počelo, više nego slučajno. Kada je Vasilije imao osam godina, otac ga je učlanio u Vitešku družinu Svebor Sveti knez Lazar iz Kraljeva. Delove oklopa, amaterski, tada je pravio stariji Batačanin. Sa 12 godina, prve delove probao je da napravi Vasilije:

Kada sam video da mi to ide, iako je sve bilo od tankog lima i sa mnogo manje alata nego što sada imam, u radionici sam počeo da provodim sve više vremena – priseća se Vasilije koji oklope izrađuje po želji mušterija.

Oklop koji, u proseku, teži tridesetak kilograma, u potpunosti prati liniju tela. Ima malih odstupanja, pa se po širokoj suknji prepoznaje jahač, ali oklopi za noge i ruke, šlem i odelo ispod su jako uski. Oklop je, jednostavno najbolje skrojeno odelo! Pitamo: Šta se dešavalo ako se vitez ugoji? Za ulogu viteza dečaci su spremani od sedme godine i čitavog života često su trenirali, pa višak kilograma, pa time ni naručivanje novih oklopa, otkriva nam Vasilije, nisu bili opcija. A ako se baš dogodi da dobiju neki kilogram vitezovi su mogli da produže kaiševe, jer svaki oklop ima svoje preklapanje, pa kaiševima može da se zategne ili da se popusti.

Vasilije sa svojih 17 godina pomaže profesorima istorije da u domenu okloparstva, koje godinama izučava, deci približe srednji vek i viteške običaje. 

U videu ispod pogledajte priču Vasilija Batačanina. 👇

IZVOR: YT / @portalkrug

Autor: redportal.rs

#Kraljevo

#Vasilije Batačanin

#najmlađi proizvođač

#srednjovekovni oklopi