Eksperti obišli pogone lokalnih proizvođača, među kojima je i Sremska Mitrovica

Tokom novembra eksperti iz Prehrambeno-tehnološkog saveta Srbije su obišli proizvodne pogone lokalnih proizvođača u četiri lokalne samouprave, među kojima je i Sremska Mitrovica.

Cilj poseta jeste da se uvide problemi sa kojima se suočavaju lokalni privrednici, prikupljanje informacija u svrhu istraživanja i pripremu za drugu fazu projekta, kao i pripremu vodiča za kompanije u svrhu obučavanja i primene Zero Waste principa u cilju smanjenja proizvodnog otpada. Paralelno s tim održani su okrugli stolovi sa predstavnicima lokalne privrede i lokalnih samouprava gde su imali priliku da čuju izlaganje eksperta za prehrambeni otpad i učestvuju u diskusiji, kao i predstavljanja situacije na terenu i pronalaska zajedničkog rešenja za probleme na koji nailaze privrednici kroz saradnju sa lokalnom samoupravom.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, okrugli stolovi su održani u online formi putem Zoom platforme.

Zelena privreda Srbije je projekat podržan od strane Evropske Unije i Beogradske otvorene škole sa ciljem da približi Zero Waste koncept lokalnim samoupravama, privredi i građanima četiri izabrane opštine u Srbiji a u cilju dodatnog usklađivanja Srbije sa preuzetim obavezama iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije Evropskoj Uniji.

Projekat Zelena privreda Srbije se fokusira na tri ključne ciljne grupe iz četiri odabrane lokalne samouprave, tačnije iz Pirota, Prijepolja, Kosjerića i Sremske Mitrovice.

Realizacija projekta se održava na tri nivoa:

1. Pružanje konkretne pomoći lokalnoj privredi u prilagođavanju svojih proizvodnih procesa u cilju boljeg upravljanja prehrambenim otpadom.

2. Uspostavljanje sistemske podrške privredi i celokupnom društvu na nivou jedinica lokalne samouprave.

3. Rad sa građanima na podizanju svesti o potrebi za boljim upravljanjem otpadom i značajem Zero Waste principa u svakodnevnom životu.

Projektni predlog je osmišljen tako da pruži svoj doprinos bavljenju lokalno značajnim temama u četiri lokalne samouprave na temu životne sredine, tačnije korišćenjem prehrambenog otpada. Pored privrede, kroz uključivanje lokalne samouprave i građana kao dodatne dve komponente projekta želim da utičemo na povećanje komunikacije između administracije i građana što doprinosi povećanju transparentnosti i učešća svih zainteresovanih strana koje na taj način mogu dati svoj doprinos.

Autor: Mila Stanković

#Evropska unija

#Srbija

#Sremska Mitrovica

#Zelena privreda Srbije

#projekat