Hil je, dijalog Beograda i Prištine, ocenio kao veoma težak proces

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je da rešavanje tehničkih pitanja u politici nije za ljude koji žele brza rešenja, navodeći da Srbi na severu tzv. Kosova moraju da imaju rešeno pitanje ZSO.

Hil je, dijalog Beograda i Prištine, ocenio kao veoma težak proces, te da svi shvataju da je situacija teška, ali i naznačio da je sa druge strane, neophodno da se formira Zajednica srpskih opština.

- Postoji svest kod američkih kreatora politika o tome da Srbi u Severnoj Mitrovici i na Kosovu, u stvarnosti moraju da imaju rešeno pitanje preko Zajednice srpskih opština - rekao je Hil.

Istakao je da se tim pitanjem, pored Evrope, bave i Sjedinjene Američke Države, i da je prema tome krajnji rezultat ZSO.

- To je pitanje kojim se bave i Evropljani i SAD, te iako neće biti napretka na svakom sastanku, na kraju ćemo imati Zajednicu srpskih opština - ocenio je Hil.

Slaže se sa stavom šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja u negativnoj oceni nedavno održanih izbora na severu, koji su održani uz bojkot većinskih Srba u ovim opštinama.

- Ne verujem da ti izbori mogu dugoročno da imaju pozitivan uticaj u većinski srpskim opštinama i bitno mi je da se fokusiramo i da prebrodimo to i dođemo do Zajednice opština sa srpskom većinom - naveo je Hil.

Navodi da je za ovakav proces neophodno međuljudsko razumevanje i vreme da bi se realizovalo.

- Kada imate tehnička pitanja u politici, to nije za ljude koji žele brza rešenja. Za njihovo rešavanje potrebno je vreme. Razlike su duboke i vreme je da ljudi krenu da bolje slušaju jedni druge kako bi pronašli neko rešenje - zaključak je američkog ambasadora.

Autor: KosovoOnline

#ZSO

#hil

#srbi