Predsednica Vlade Srbije izjavila je danas da je ukupna stopa fertiliteta u Srbiji 1,52 i da je ona najveća u regionu.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da je ukupna stopa fertiliteta u Srbiji 2019. prvi put posle mnogo godina prešla 1,5 i da se od tada drži na tom nivou.

- Naravno da mi nismo zadovoljni time, jer mora da bude najmanje 2,15. Ali je mnogo bolje nego što je bilo i po tom smo najbolji u regionu. To je pokazatelj da se ljudi odučuju da osnivaju porodice ovde, da se osećaju bezbedno i da imaju veru u bolju budućnost. Imamo još mnogo toga da uradimo, ali sve ide na bolje - rekla je premijerka.

Ona je istakla da je Vlada Srbije najviše novca, pored infrastrukture, uložila u zdravstvo i da to svaki građanini Srbije vidi.

- Treba više da ulažemo u porodilišta i sada smo izdvojili 15 miliona evra za porodilište u Vranju, za Leskovac 32 miliona, Prokuplje 51 milion evra samo za porodilište, Gornji Milanovac 2 miliona evra ali samo za fasadu, Aranđelovac 10 miliona eva. Daćemo mnogo za Višegradsku jer je to najveće porodilište u Srbiji - navela je Brnabić.

Ona je odgovorila lideru Dveri Bošku Obradoviću koji je pokazao slike obroka koje jedu trudnice i porodilje u bolnicama u zapadnim zemljama i uporedio ih sa onima u Srbiji, složivši se da su verovatno obroci u Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji bolji nego oni u našim bolnicama.

- Znate li kako humani pristup imaju te zemlje u pogledu porodilja? Nakon osam nedelja u Austriji i Nemačkoj one idu na posao, u Belgiji nakon devet nedelja, Holandiji 10. U Francuskoj 14 nedelja, a u Srbiji 52 nedelje za prvo i drugo dete, a onda dve godine za treće i četvrto dete. Verujem da bi vi dali nešto bolji obrok u bolnicama, ali bi žene naterali posle dva mesecada da idu da rade. To je vaša politika - rekla je premijerka.

Autor: 24SEDAM