Nova pravila od NEDELJE!

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 predložio je nove mere Vladi Republike Srbije, koje su juče usvojene i stupiće na snagu u nedelju, 20. decembra.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, Vlada je usvojila sledeće mere:

Ulazak u Srbiju uz negativan PCR test ili kućna izolacija: Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne poseduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

PCR od 1. januara 9.000 dinara: Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Republike Srbije cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

Dosadašnja mera da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekati rade do 17 časova, a da vikendom ne radi, će ostati na snazi najmanje do petka, 18. decembra, a potom će se odlučiviti da li će one biti pooštrene. Ova mera, prema rečima epidemiologa, već je dala rezultate, jer vidimo smanjenje broja obolelih. 

Autor: Pink.rs/redportal.rs

#PCR test

#koronavirus

#krizni štab

#nove mere

#vlada srbije