EU želi da joj Zapadni Balkan bude što bliži

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od velike važnosti, krucijalna za stabilnost, bezbednost i prosperitet regiona i da se nada da će obe strane iskoristiti trenutak u dijalogu i biti konstruktivne u predstojećim razgovorima.

Ona je to rekla tokom intervjua koji je organizovala Evropska novinska agencija čiji je član Tanjug, zajedno sa još 16 agencija iz EU, sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine.

Na podsećanje Tanjuga da je o dijalogu Beograda i Prištine razgovorala i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i na pitanje koliko je za proces proširenja i stabilnost Evrope važno da Beograd i Priština normalizuju odnose, kao i koje bi bile posledice ako pregovori 18. marta u Ohridu ne donesu rezultat, Fon der Lajen je rekla da je to mogućnost za obe strane i izrazila nadu da će biti konstruktivne.

Rat u Ukrajini je podvukao geostratešku važnost procesa proširenja. Mi bi hteli da naši zapadnobalkanski partneri budu što je moguće više nama bliži i što je moguće brže.

Ona je rekla da, kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postoji evropski plan i da je taj plan na stolu.

Mislim da je to sada prava mogućnost za obe strane da iskoriste trenutak. Normalizacija je od velike važnosti, krucijalna za stablinost, bezbednost i prosperitet regiona. Zaista se duboko nadam da će obe strane biti veoma konstruktivne u sledećim razgovorima.

Na pitanje kakve bi mogle da budu posledice za obe strane ukoliko dijalog ne donese rezultat, ona je rekla da treba da se sačekaju pregovori, a zatim vide rezultati.

Hajde da prvo pregovaramo, a zatim ćemo pogledati rezultate.

Autor: tanjug.rs