PSG i Zelenović podržali evropski plan o Kosovu i Metohiji, Đilas ima rezerve

Sastanak predstavnika dela opozicije i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, na kome je razgovarano o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, održan je danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, član Malog veća pokreta ''Ne davimo Beograd'' Radomir Lazović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović.

Đilas je nakon sastanka sa Lajčakom, u izjavi za medije, rekao da je specijalni izaslanik informisao predstavnike opozicije o detaljima dosadašnjih pregovora, kao i o pripremama za predstojeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji bi trebalo da se održi 18. marta u Ohridu.

Đilas je kazao da je Lajčak na sastanku rekao ''da je osnova za prihvatanje evropskog predloga, prihvatanje svih prethodno potpisanih sporazumima i prihvatanje ZSO'' i dodao da je specijalni izaslanik naveo ''da ako nema ZSO, onda nema ni sporazuma''.

"Mi sporazum ne smatramo dobrim. Naročito član 4, ali smo svesni da bi odbacivanje ovog sporazuma dovelo do posledica katastrofalnih za Srbiju", naveo je Đilas.

Grbović je nakon sastanka rekao da je Lajčaku preneo stav Pokreta slobodnih građana, da je evropski predlog za njih prihvatljiv i dodao da je sada ključno kako će se plan implementirati.

Stefan Jovanović je za medije naveo da je Lajčaku ponovio stav Narodne stranke, koja smatra da evropski plan neće dovesti do normalizacije jer, kako tvrdi, on narušava teritorijalni suverenitet i integritet Republike Srbije.

Lutovac je u izjavi za novinare rekao da ih je tokom sastanka Lajčak obavestio o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, i dodao da je na sastanku izneo stav Demokratske stranke, za koju je neprihvatljivo da se kako tvrdi, dijalog vodi samo sa jednim čovekom.

Zelenović je rekao da je sastanak sa Lajčakom bio otvoren, a da je kao predstavnik stranke Zajedno za Srbiju od specijalnog izaslanika tražio garancije za Srbe na KiM.

Dodao je da je tražio i da je od Lajčaka želeo da čuje kakve su šanse Srbije za skori ulazak u EU, i da je dobio ohrabrujući odgovor ''da su vrata EU otvorena za Srbiju''.

Lazović je novinarima posle sastanka rekao da je za zeleno-levi front Ne davimo Beograd glavno pitanje kako će izgledati ZSO i da li će ljudi biti zaštićeni, da li će imati ovlašćenja koja su predviđena prethodnim sporazumima ili će ona biti drugačije definisana.

Dodao je da je Lajčak na sastanku predočio da je na stolu nekih 15 modela koji su prepoznati širom EU i ''da će oni biti inspiracija za formiranje ZSO''.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Opozicija