Ne prihvataju sporazum jer ne podrazumeva međusobno priznanje

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak završio je dvodnevnu posetu Prištini sastankom sa predstavnicima opozicije.

Miroslav Lajčak je po završetku svih sastanaka u Prištini istakao da je poseta ispunila svoju svrhu.

Predstavnici opozicije izneli su različite stavove i niz primedbi na evropski plan. Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići tvrdi da je Kurti umesto međusobnog priznanja, dobio sporazum u čijem je centru Zajednica srpskih opština.

Demokratska stranka ne prihvata evropski plan jer sporazum sa Srbijom bez međusobnog priznavanja ne okončava zamrznuti konflikt. Umesto sporazuma o međusobnom priznanju u centru, dobili smo sporazum sa Zajednicom u njegovom centru, rekao je Krasnići.

Ljumir Abdidžiku iz Demokratskog saveza Kosova istakao je da njegova partija podržava proces dijaloga, ali da je Kosovu potreban sporazum usmeren jedino na međusobno priznanje.

DSK ponavlja da je Kosovu potreban sporazum usmeren na međusobno priznanje i nijedan drugi sporazum ne garantuje normalizaciju. Odricanje od priznanja je direktna odgovornost premijera Kurtija i drugih ustavnih institucija Kosova, naveo je Abdidžiku u objavi na Fejsbuku.

Sa druge strane, podršku Kurtiju, kada je u pitanju Evropski plan pružila je jedino Alijansa za budućnost Kosova, partija bivšeg prištinskog premijera Ramuša Haradinaja.

Još jednom ponavljamo da nema promene stava kod Alijanse. Ako takav dogovor dolazi na osnovu Ustava, prihvatićemo ga i u Skupštini. Nemamo velikih dilema, ali uvek nam treba malo pojašnjenja, rekao potpredsednik Alijanse Ardian Đini.

Lajčak se u toku jučerašnjeg dana sastao i sa prištinskom predsednicom i premijerom, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Takođe, razgovarao je i sa prvim potpredsednikom takozvane kosovske vlade, Besnikom Bisljimijem i ambasadorima zemalja Kvinte.

Autor: Tanjug / redportal.rs