Pad je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,7 odsto i intermedijarnih proizvoda

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine bila je veća za 4,1 odsto u odnosu na januar 2022. godine, a u odnosu na prosek 2022. godine manja za 9,3 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po sektorima u rudarstvu je zabeležen rast od 16,3 odsto, u snabdevanju strujom i gasom od 12,5 odsto a u prerađivačkoj industriji 0,2 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je u januaru ove u odnosu na januar prošle godine došlo do rasta u proizvodnji energije za 11,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 10,1 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,9 procenata.

Pad je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,7 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za šest procenata.

Obim industrijske proizvodnje u januaru ove,. u odnosu na januar 2022. godine, zabeležio je rast kod 16 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 68 odsto, a pad kod 13 oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 32 odsto.

Na rast industrijske proizvodnje su najviše uticale proizvodnja struje, eksploatacija ruda metala, proizvodnja koksa i derivata nafte, pojedinih mašina i opreme i osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2023. godine u odnosu na decembar 2022. pokazuje da je u industriji ukupno ostvaren pad proizvodnje od 2,1 odsto a u prerađivačkoj industriji 0,8 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2023. godine, u odnosu na prosek 2022. pokazuje da je u industriji ukupno ostvaren pad od 0,7 odsto a u prerađivačkoj industriji od 3,2 procenta.

Autor: Tanjug

#2022.

#4.1 odsto

#industrijska proizvodnja

#januar

#povećanje