Dokument evropskog predloga će vrlo brzo biti dostupan javnosti

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

''Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu'', rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

''Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice'', rekao je Borelj.

Borelj je dodao da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima.

''Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti'', ocenio je Borelj.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Borelj

#Kurti

#Vučić