Trenutnu situaciju na Kosovu ocenjuje kao osetljivu i promenljivu, ali ipak mirnu i znatno bolju nego što je bila u decembru.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da ta misija nema nikakve dokaze o prisustvu privatne ruske vojne grupe Vagner na Kosovu, niti da bi Rusija mogla napasti Kosovo preko svog „satelita“ Srbije, kako to ističu kosovski zvaničnici na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

- Za sada nemamo nikakve dokaze o tome. Biću precizniji, svi događaji na području koji su se dogodili u proteklih par meseci, nedelja, više su povezani sa unutrašnjom dinamikom nego sa spoljašnjim uticajem - rekao je Ristuča za Kossev.

- Možemo reći da je situacija sada mnogo bolja nego što je bila u decembru. Međutim, postoji veći broji pitanja koja nas zabrinjavaju, kao što je, na primer, opasan vakuum koji je stvoren na Severu nakon što su Srbi sa Kosova dali ostavke u institucijama - smatra Ristuča.

Taj vakuum je veoma opasan, naročito sa bezbednosne tačke gledišta, ocenio je komandant Kfora.

On je ponovio da tzv. Kosovske bezbednosne snage ne mogu da dođu na sever Kosova bez njegovog odobrenja, te da one nisu do sada nijednom takav zahtev ni uputile.

Ristuča je istovremeno ukazao na to da dozvola specijalnim policijskim snagama nije potrebna da bi boravile na severu, podsetivši i na dogovor u Briselu.

- Srbija je potpisala i jasno definisala Kosovsku policiju kao jedinu nadležnu za sprovođenje zakona i policijskih zadataka. Bez obzira na vrste policije, kako je policija organizovana, koje god da su one – ROSU jedinice, specijalne jedinice, one su zadužene za borbu protiv kriminala, organizovanih kriminalnih grupa. Za Kosovsku policiju ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju sprovođenje ovakvih zadataka po celom Kosovu - objasnio je Ristuča.

Na pitanje da li je za Kfor u redu izgradnja baza specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova, Ristuča je rekao da on razume kada tzv. kosovske vlasti iskažu zabrinutost za pitanje organizovanih kriminalnih grupa i to u situaciji posle izlaska policajaca iz službe, ali da je za tako nešto potrebna saradnja sa stanovništvom, koja izostaje usled nedostatka poverenja.

Autor: Novosti.rs