Srbija dobija još jednu brzu prugu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvuje sednici Narodne skupštine, a na dnevnom redu je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Vesić je na sednicu doneo knjigu Vlada Milana Obrenovića akademika dr Slobodana Jovanovića, najpoznatijeg srpskog pravnog teoretičara, dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rektora Beogradskog univerziteta i predsednika Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije.

Podsetio je poslanike, pozivajući se na Jovanovićevu knjigu, kako je u martu 1881. godine izgledala sednica Narodne skupštine Kneževine Srbije na kojoj se raspravljalo o izgradnji pruge od Beograda do Niša, koja je trebalo da bude prva pruga u Srbiji.

Tada je pred zdanjem Skupštine došlo do sukoba žandarmerije i demonstranata, koji su se protivili izgradnji železnice u strahu od različitih teorija koje su se tada o vozovima ispredale. Ipak, tada je predlog o izgradnji železnice usvojen sa 97 glasova za, 57 protiv i 5 uzdržanih.

Vesić je zaključio:

Verujem da će danas svi poslanici glasati za izgradnju pruge kako bi se do kraja decenije železnicom putovalo od Beograda do Niša 100 minuta umesto šest sati u proseku kako je danas.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Ministar građevinarstva

#Ministar saobraćaja

#Pruga Beograd Niš

#brza pruga