Barel sa 84 ide na 100 dolara?

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 191 dinar, a benzin evropremijum BMB 171 dinar za litar.

Prošle nedelje je cena goriva bila 194 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara. Dizel je tada pojeftinio za tri dinara, a benzin poskupeo za tri.

Posle perioda koji je tokom dva meseca obeležio pad cena goriva u svetu, pa i u Srbiji, cene derivata mogle bi da se vrate na staro. O tome svedoče i nova istraživanja, ali i globalna ekonomska pomeranja u najjačim ekonomijama sveta.

Barel sa 84 ide na 100 dolara?

Kako piše Blic, da bi se nafta ove godine mogla vratiti na nivo iznad 100 dolara po barelu nova je prognoza u analizi Goldman Saksa. Jutros imamo dobre vesti, cena barela na evropskom tržištu blago je pala sa 86 dolara , koliko je bila juče, na 84 dolara. Predesetak dana cena je bila 80 dolara.

Goldman Saks argument za dalje poskupljenje nalazi u ograničenju izvoza sirove nafte iz Rusije, ali ni oporavku svetskih privreda. Ovih dana čitamo da se kineska ekonomija počela ponovo otvarati i da se radnici vraćaju na posao. Analitičari nistu toliko optimisti da bi priča mogla ubrzano da se razvija, ali ocenjuju da ima pomaka.

Drumski i metro saobraćaj u kineskim gradovima ponovo je iznad nivoa pre pandemije 2019. godine, navodi se u izveštaju Nomura, pozivajući se na podatke iz sredine februara. Promet u teretnom saobraćaju je i dalje manji u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u izveštaju.

Inflacija istovremeno posustaje i po evropskim zemljama. Brojke su i dalje velike, najjače evropske ekonomije beleže cifre i preko 6 odsto, ali inflacija lagano pada. Projekcije takođe idu u pravcu da treba očekivati zauzdavanje inflacije, a centralne banke najavljuju još najmanje jedno povećanje referentnih stopa što govori u prilog smanjenju inflacije.

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji pala je treći mesec zaredom u januaru i dostigla 10,1%

Sve to moglo bi da dovede do veće tražnje, pa i cene, a ocena Goldman Saksa i ide u pravcu da nivoi proizvodnje neće moći pratiti potražnju u toku 2023.

I sve to može da bude i signal za Srbiju, a što smo videli i tokom prethodna dva meseca kada nam je cena dizela pala sa 220 dinara po litru na 195, a za dvadesetak dinara pojeftinio je i benzin. Jednostavno - veća cena na berzama u svetu, znači pre ili kasnije i veću cenu i kod nas i obrnuto.

Autor: Suzana Lakić

#Cene

#benzin

#cena

#dizel

#gas

#gorivo

#nafta