145. godišnjica sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu

Proteklog vikenda obeležena je 122. godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića, prvog novovekovnog srpskog kralja, a ove godine sledi i važan jubilej koji se odnose na njegovu vladavinu.

Tokom 2023. godine biće obeleđeno 145 godina međunarodnog priznanja nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, čime je završena duga borba za obnovu samostalne srpske države. Ovome su prethodila dva rata sa Turskom koje je vodio knez Milan Obrenović i u kojima je oslobođena južna Srbija.

Ovim povodom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predložio je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da se podignu spomenici kralju Milanu u Beogradu, kao prestonom gradu, ali i Nišu, Pirotu, Leskovcu, Prokuplju i Vranju, gradovima koji su oslobođeni i prisajedinjeni Srbiji u ratovima 1876-1878. godine.

Kralj Milan je vladao od 1868. godine, najpre pod namesništvom, a zatim samostalno od 1872. godine. Abdicirao je 1889. godine u korist sina Aleksandra i otišao u inostranstvo, da bi se vratio 1897. godine i bio komandant Aktivne vojske. Srbiju je definitivno napustio 1900. godine zbog neslaganja sa venčanjem svog sina i Drage Mašin. Preminuo je 1901. godine u Beču od upale pluća i sahranjen je u manastiru Krušedol na Fruškoj gori.

View this post on Instagram

A post shared by Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

IZVOR: IG / @nikolaselakovic.official

Autor: redportal.rs