Kada je reč o regionu, najskuplji grad za život je Ljubljana

Na listi najskupljih evropskih gradova , prema troškovima života, na prvom mestu je Bazel, a pet sledećih zauzimaju takođe gradovi iz Švajcarske, pokazuju podaci sa najnovije rang liste koju je za 2023. godinu napravio Numbeo.

Prema podacima ovog portala koji analizira troškove života širom sveta, posle Švajcarske najviše novca se izdvaja u pet norveških, a onda i nekoliko danskih gradova. Kada je reč o regionu, najskuplji grad za život je Ljubljana, na 139. mestu, pa Zagreb, Beograd je na 186., a slede ih Sarajevo, Podgorica Skoplje i Budimpešta.

Najpovoljniji gradovi za život u regionu su, prema ovom portalu, Niš i Priština. Koristeći Numbeovu kalkulaciju, uporedili smo cene između glavnog grada Srbije koji je najskuplji i Niša koji u regionu navodno spada u najpovoljnije gradove za život. Ako se uzme da četvoročlana porodica u Nišu na raspolaganju tokom meseca ima 120 hiljada dinara, a u troškove je uključen i zakup stana, u Beogradu bi za iste troškove trebalo 180 hiljada dinara.

Cene su u glavnom gradu više za 26%, a samo zakup stana košta za 179% više nego na jugu. I u restoranima je sve skuplje za% , osnovne namirnice u beogradskim supermarketima koštaju za četvrtinu više , a samo je cena struje za 15,8% niža u glavnom gradu nego u Nišu.

Računica pokazuje da obrok u jeftinijem niškom restoranu košta 700, a u Beogradu 920, ručak za dve osobe u restoranu srednje kategorije je u Nišu 2550, a u prestonici 4.000 dinara. Šoljica kapućina je na jugu 144, a u beogradskim kafićima 215. dinara, a flašica vode 72, odnosno 141 dinar. I cene osnovnih namirnica se mnogo razlikuju . U glavnom gradu je litar mleka 152 , vekna hleba 75, voće je u Beogradu skuplje za 40 odsto , kao i meso i ostale osnovne namirnice.

Numbeo navodi i to da je za zakup jednosobnog stana u centru Niša potrebno izdvojiti oko 270 evra, za razliku od Beograda u kome za takav smeštaj mesečno treba 840 evra, što je za 200 odsto više. Za 50 odsto su skuplje i usluge poput teretane ili sportskih aktivnosti. Treba napomenuti da je prosečna zarada u Beogradu u novembru iznosila 78.326 dinara, a u Nišu 74.925 dinara.

Autor: redportal.rs