Lajčak: Osnivanje ZSO krucijalno, nemačko francuski plan rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Beogradu sa predstavnicima "četvorke" i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom imao veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

- Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir celog Zapadnog Balkana - istakao je Vučić.

Istakao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za KiM.

- Pod tim uslovima tražili smo od četvorke i Lajčaka - predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. I smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije - poručio je Vučić.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je danas da je implementacija i osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ključna i naglasio da su uvereni da je nemačko francuski plan koji su predstavili u septembru najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova.

Lajčak je nakon sastanka "petorke" sa predsednikom Srbije u Vili Mir dodao da smatraju da je taj plan važan i za evropske integracije regiona.

- Naš posao će se nastaviti bez ikakvog odlaganja - rekao je Lajčak.

Sastanku sa predsednikom Srbije prisustvovali su specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Takođe sastanku je prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Autor: Tanjug / redportal.rs