Osveštana u Nišu, putuje čak i do Australije

Zastava  63. padobranske brigade putuje Srbijom, a u narednih godinu dana trebalo bi da obiđe čitav svet, putujući od ruke do ruke članova ove vojne jedinice. Udruženje vetarana 63. padobranske brigade pokrenulo je jedinstvenu akciju i zastava odlikovana Ordenom narodnog heroja, nakon Niša, Loznice, Ivanjice i drugih gradova Srbije stigla je i u Čačak.

- U našoj jedinici nema bivših, jednom padobranac - zauvek padobranac. Ima nas po celom svetu i zato ova ideja da zastava pređe ceo svet simbolizuje padobransko bratstvo, mir i ljubav. Pokazaće da li smo i koliko smo dobro organizovani da ovaj put uspešno prođe od ruke do ruke po celom svetu. Imamo inforamciju da naših pripadnika, pored evropksih gradova ima na Novom Zelandu, pa čak i na Aljasci - rekao je Vladimir Knežević, vetaran 63. padobranske brigade.

Zastava je na svoje putovanje krenula iz Niša gde je osveštana ispred spomenika koji je podignut u čast nastradalim ratnim drugovima, prošla je skoro čitavu Srbiju, a iz Čačka  ide u Kragujevac i za nekoliko dana prelazi granicu.

Plan je da do 14. oktobra sledeće godine zastava bude vraćena u Niš sa svim potpisima i posebnom knjigom utisaka u koju će svi moći da upišu svoje impresije. Plan je da zastava prođe celu Evropu, stigne do Amerike i Australije, svuda gde ima pripadnika 63. padobranske brigade.

- Putovaće vozom, avionom, motorom, svim sredstvima. Svima nama izuzetno znači pripadnost toj jedinici, a krajnji cilj ove ideje jeste da se obnovi kontakt svih nas sa onima koje dugo nismo videli ni čuli, jer veže nas doživotno neraskidivo drugarstvo - rekao je Ivan Tonić iz Čačka.

IZVOR: YT / Alpha SiX

Autor: RINA/redportal.rs

#63. padobranske brigade

#Zastava

#Čačak