Tradicionalno plivanje za Časni krst ove godine na Adi, u Zemunu i u Surčinu.

- Plivanje za časni krst na Adi Ciganliji

Ova manifestacija se na Adi održava 25. put zaredom, a organizuju je sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, Gradska opština Čukarica, Sportska organizacija Čukarica, JP Ada Ciganlija, Vojska Srbije, Žandarmerija i SVEBOR.

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se u 12 časova na svečanom splavu, kod centralnih tribina, održati tradicionalna Molitva na jezeru.

Start plivanja je nakon molitve, a za Časni krst plivaće pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva. Osim toga, biće održano tradicionalno saborno pogruženje.

Gradska opština Zemun, Hram svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda već 26. godinu organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, tradicionalno plivanje za Časni krst.

- Plivanje za Časni krst u Zemunu

Gradska opština Zemun, Hram svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda već 26. godinu organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, tradicionalno plivanje za Časni krst.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je 16. i 17. januara od 16.00 do 19.00 u KZM (Kosovska 9 u Zemunu). Učesnici Bogojavljenskog plivanja za Krst Časni, po propozicijama, moraju biti punoletni.

Proslava Bogojavljenja počinje u 9.00 svetom liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja (Njegoševa 45), nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne na Bogojavljenskom platou počinje Bogojavljensko plivanje.

- Plivanje za Časni krst u Surčinu

U 9.30 u Hramu Svetog Save u Bečmenu biće služena sveta liturgija, u 11.00 je polazak bogojavljenjske litije iz porte hrama, a u 12.00 je plivanje za Časni krst na jezeru izletišta Bečmenska bara.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Gradske opštine Surčin, u saradnji sa SVEBOR savezom Beograda i Hramom Svetog Save u Bečmenu, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Surčin, uz podršku javnih preduzeća ove opštine.

Tradicionalna manifestacija Bogojavljenje – plivanje za Časni krst održaće se ove godine jedanaesti put, u četvrtak, 19. januara od 12.00, na izletištu Bečmenska bara u Bečmenu.

- Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Lazarevcu

U organizaciji Crkvene opštine lazarevačke na jezeru Očaga u četvrtak, 19. januara 2023. od 11.00, održaće se Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Svoje učešće zainteresovani plivači neophodno je da prijave najkasnije do utorka, 17. januara 2023. do 15.00, u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija (prodavnica sveća) u Lazarevcu. Za sve učesnike obavezni su lekarski pregledi koji će se obaviti u Domu zdravlja Dr Đorđe Kovačević u Lazarevcu.

- Viteško plivanje na Krstovdan

Plivanje za časni krst će se održati na Krstovdan, u sredu, 18. januara 2022. od 11.30, kod restorana „Bela Vista“ (Donji grad Beogradske tvrđave), u organizaciji Kraljevskog reda vitezova.

Program događaj počeće liturgijom u crkvi Ružici, a onda i prigodnim kulturno-umetničkim programom, posle kog će uslediti viteško plivanje.

Prijavljivanje zainteresovanih plivača je do 14. januara u 17.00 na mejl: kabinet@kraljevskiredvitezova.org. Uslovi za plivače su: da su postili tokom Božićnog posta i da pristupe plivanju pravoslavnim duhom vere i ljubavi, a ne takmičarski.

Autor: RedPortal

#Plivanje za časni krst