Reakcija na izjavu predstavnika NVO sektora da je nacrt statua ZSO završen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je izrada Nacrta statuta Zajednice srpskih opština isključiva nadležnost Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, što je precizno propisano briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, tako da ne postoji niti jedan jedini pravni osnov, niti razlog da ovaj posao vrši bilo kakva nevladina organizacija, ili bilo koji drugi subjekt.

On je tako reagovao na izjavu stalnog predstavnika Fondacije Fridrih Ebert Štiftung (FES) u Prištini Rene Šlea da je završena izrada statuta Zajednice srpskih opština i da ce tokom ove nedelje odlučiti kada ce biti održana javna prezentacija nacrta o ZSO.

Petković je rekao da je to nedvosmisleno jasno iz člana B tačke 2 Sporazuma pod nazivom "Delokrug i mandat upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO" iz 2013. godine koji kaže da je izrada nacrta Statuta ZSO isključiva nadležnost Upravljačkog tima, navodi se u saopštenju Kancelarije.

- To je potvrđeno i članom 21. Opštih principa iz 2015. godine koji navodi da će 'Statut ZSO sastaviti Upravljački tim i predstaviće ga dijalogu na visokom nivou u roku od 4 meseca' - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, pokušaj da bilo koja nevladina organizacija na sebe preuzme nadležnost izrade Nacrta Statuta ZSO predstavlja direktno obesmišljavanje dijaloga i kršenje sporazuma koji su definisali ovo pitanje.

- Jasno je da je ovde reč o još jednom pokušaju da se ZSO predstavi kao svojevrsna nevladina organizacija, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na dogovorene u okviru sporazuma - gde je precizirano da će ZSO imati izvršna ovlašćenja na zaštiti kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković.

On je precizirao da niko iz Upravljačkog tima nije zatražio usluge organizacije Fridrih Ebert za izradu Nacrta Statuta ZSO, jer je taj posao poveren isključivo Upravljačkom timu, što je potvrdio i izveštaj Evropske unije iz aprila 2018. godine.

- U skladu sa poverenim mandatom, Upravljački tim je završio izradu Nacrta Statuta pre skoro 5 godina, tačnije avgusta 2018. i o tome službeno obavestio EU. Podsećam da do dana današnjeg, EU nije ispunila svoju obavezu i sazvala dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt Statuta - rekao je on.

Kako je rekao tu nije reč samo o nipodaštavanju dogovora postignutih u Briselu 2013. i 2015. godine, na delu je i antidemokratski pokušaj da o ugroženim pravima Srba odlučuju oni koji nemaju nikakvog dodira sa njihovim realnim životima na Kosovu i Metohiji i koji ne predstavljaju srpski narod u pokrajini.

- Na posletku, a ne manje važna je i činjenica da je pre samo 4 meseca ova organizacija demantovala tadašnje informacije da radi na izradi Nacrta statuta ZSO, iako je na to javno ukazano. To što danas sami sebe demantuju, dovoljno govori o njihovim pravim namerama - rekao je Petković.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

#Zajednica srpskih opština