Jasno je da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, podvukao je predsednik Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas o sastanku sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom i istakao šta Srbija smatra crvenim linijama u pregovorima sa Prištinom.

Vučić je ukazao da se pregovori vode iz razloga što nije moguće postići dijalog u skladu sa već postojećim pravnim aktima i da svako insistiranje na ustavu tzv. Kosova vodi do pitanja da li je uopšte imalo smisla voditi pregovore.

Ukazali smo na ono što smo odgovorili o tome u našem non pejperu, na to koje su nam crvene linije. Govorili smo i o Zajednici srpskih opština, gde sam jasno rekao da je nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte, jer dijalog onda nema smisla. Zahvalio sam se na tome što je Šole insistirao na sprovođenju Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije je istakao da Sjedinjene Države neće promeniti stav po pitanju Kosova, ali da je dobro što žele saslušati stav Srbije i što jasno podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština.

O mogućnostima formalnog ili neformalnog priznanja tzv. Kosova i članstva Prištine u Ujedinjenim nacijama, Vučić je bio kategoričan:

O tome ne želimo da razgovaramo, a to je sastavni deo plana, o svemu ostalom - supet, ne kažem da ćemo da prihvatimo, ali možemo da razgovaramo, da vidimo šta možemo da dobijemo mi šta drugi.

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#Predsednik Republike Srbije

#Zajednica srpskih opština

#aleksandar vučić

#dijalog beograda i prištine

#predsednik srbije