Imena kandidata moraju biti dostavljena do 7. marta, pošto će ih 8. marta izborna komisija sagledati i sastaviti definitivnu listu

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić ponovio je danas da odlazi sa čela akademije, i da će 30. marta biti održana izborna skupština za njenog novog predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara.

- Još ne raspolažemo jasnim imenima, sem odluke moje malenkosti da posle dva turnusa nije uljudno i pristojno da nastavim sa svojim prisustvom na tom mestu - rekao je Kostić na konferenciji za novinare u sedištu SANU, prenosi Tanjug.

Kostić je naglasio da se njegova odluka ne može menjati. Prema njegovim rečima, imena kandidata moraju biti dostavljena do 7. marta, pošto će ih 8. marta izborna komisija sagledati i sastaviti definitivnu listu, sa kojom će potom biti upoznati članovi SANU na konferenciji 16. marta.

Foto: sanu.ac.rs/NZ

- Nije pravilo ali je poželjno da predlozi za predsednika sadrže i predlog programa rada i viziju kandidata - dodao je Kostić.

Govoreći o nagađanjima u javnosti o mogućim kandidatima za predsednika SANU, Kostić je ponovio uverenje da bi ih moralo biti deset koji bi morali da rade taj posao bolje od njega.

- Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada, izabrati i dalje pravce ove kuće - dodao je akademik.

Kostić je istakao da smatra da je neumesno da govori da li je na čelu SANU postigao nešto ili ne.

- Želeo sam da uradim još više. Sebi mogu da dam samo jedan kompliment – da sam ovaj posao radio svakodnevno, sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti - naglasio je Kostić.

Na konferenciji za medije, održanoj danas, akademik Vladimir S. Kostić govorio je o planiranim aktivnostima Akademije za period od januara do maja 2023. godine, kao i o predstojećoj Izbornoj skupštini SANU za izbor časnika Akademije (predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara SANU) i konstituisanje Predsedništva SANU.

U uvodnom izlaganju predsednik SANU je naglasio da je pre osam godina, kada je došao na čelo Akademije, jedan od ciljeva bio što otvoreniji pristup javnosti, kako u pogledu organizovanja naučnih i umetničkih sadržaja, tako i u sferi njihovog prezentovanja predstavnicima medijima, kako bi što veći broj publike posetio aktivnosti koje organizuje SANU.

Istaknuto je da dobru saradnju sa medijima ilustruje i podatak da je u 2022. godini objavljeno oko 11.000 priloga o SANU i njenim članovima, što je znatno više u odnosu na iste analize rađene prethodnih godina. Intenzivnijem prisustvu aktivnosti SANU u medijima doprinela je i povećana posećenost novog sajta Akademije.

Od predstojećih aktivnosti naglašeno je da je u Galeriji SANU aktuelna izložba Gračanica: sjaj umetnosti u doba kralja Milutina, autorke Aleksandre Davidov Temerinski, koja će biti otvorena do 26. februara.

Sledeća izložba koju će publika moći da pogleda je Sava Halugin: Poziv na oduševljenost (14. mart − 14. maja 2023), koja ima za cilj da publiku upozna sa jedinstvenim delom našeg čuvenog vajara, dopisnog člana SANU. Na izložbi će biti predstavljene skulpture, slike i crteži koje su nastale tokom njegovog plodnog umetničkog rada dugog preko pet decenija, saopšteno je iz SANU.

U Galeriji nauke i tehnike SANU u aprilu će izložbom Dokumenti... biti obeleženo pedeset godina rada čuvenog kostimografa i scenografa Miodraga Tabačkog, dopisnog člana SANU. Na izložbi će biti predstavljeno pedeset panoa sa prikazom najznačajnijih rezultata za svaku godinu rada našeg istaknutog umetnika. Javnosti će biti prezentovane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, dokumenti o pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima, potom umetnički radovi – crteži i slike, a biće predstavljeni i snimci izvedenih predstava u video formi na ekranu kao prateći segment izložbe.

Od aktivnosti planiranih za 2023. akademik Kostić je izdvojio i izložbe posvećene slikarstvu Miće Popovića i Milorada Bate Mihailovića, koje će publika imati prilike da vidi u Galeriji SANU.

Kako je naglasio, ove godine SANU obeležava Godinu akademika Sime Lozanića (Beograd, 24. 2/8. 3. 1847 – Beograd, 7. 7. 1935), jednog od naših najznačajnijih hemičara, uglednog političara i diplomate.

Sima Lozanić bio je profesor i rektor Velike škole, prvi rektor u istoriji Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije u dva navrata, poslanik u Londonu, ministar narodne privrede i inostranih dela. Jubilej posvećen tvorcu i utemeljivaču moderne hemijske terminologije u srpskoj nauci biće obeležen izložbom u Galeriji SANU, naučnim skupom i izdavanjem posebne monografije posvećene delu ovog velikog naučnika.

Iz programa Tribine Biblioteke SANU izdvojeno je predstavljanje monografije Pristupne besede srpskih akademika (od 1886. do 1847), među kojima će se naći besede Milutina Milankovića, Branislava Nušića, Ivana Đaje, Ive Andrića i drugih velikana.

Iz redovne koncertne sezone koja se odvija u Galeriji SANU istaknut je koncert posvećen stvaralaštvu Vlastimira Trajkovića (2. februar).

Najavljeno je da će Izborna skupština SANU za izbor časnika Akademije (predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara SANU) i konstituisanje Predsedništva SANU biti održana 30. marta 2023. Predlozi za kandidate za časnike SANU moraju biti dostavljeni najkasnije do 7. marta, budući da je za 8. mart zakazana Sednica Izborne komisije za izbor časnika SANU. Predstavljanje kandidata za časnike SANU biće održano na Konferenciji članova SANU, koja je predviđena za 16. mart.

Na kraju, predsednik SANU je istakao da gaji iluziju da su izbori važni ne samo za Akademiju, već za naše celokupno društvo, kao i da će izbor predsednika SANU odrediti i dalje pravce rada ove kuće.

Autor: Tanjug

#Vladimir Kostić

#novi kandidat

#sanu