U izjavi za Tanjug, Ganić je rekao da će se nastaviti sa testiranjem dece da bi se utvrdilo da li ima još obolelih.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Safet Ganić izjavio je danas da je zdravstveno stanje devetoro dece iz tog grada kod kojih je otkrivena tuberkuloza stabilno i bez komplikacija.

- Do sada su izvršena testiranja dva odeljenja jedne škole. Među njima je pronađeno dvoje dece koja su sumnjiva na tuberkulozu, njima je data terapija. U toku je testiranje još jednog odeljenja te škole, do kraja sedmice biće poznati rezultati. Svi nastavnici su testirani i svi su negativni. Iduće nedelje trebalo bi da počne testiranje dece iz drugih škola - rekao je Ganić.

On kaže da će se prilikom testiranja poštovati lanac zaraze, te da će prvo biti testirana deca koja su bila pod rizikom, u kontaktu sa obolelim, svi oni koji su bili u istom odeljenju i svi oni koji su imali kontakt u smislu porodičnih druženja i drugih odnosa sa obolelima.

- Zatim ostala deca iz škole. Deca ne moraju da budu u kontaktu samo sa onima iz svog odeljenja, već se druže i sa onima iz drugih pa i tu postoji opasnost, verovatnoća da ima još dece - naglasio je Ganić.

On navodi da je tuberkoloza otkrivena kod osmoro dece školskog uzrasta i jednog predškolskog uzrasta, a da su u početku, kada je bilo otkriveno šestoro bolesnih, simptomi bili tipični.

- Prema rečima nadležnih lekara, to su bili temperatura, gubitak telesne težine, kašalj, simptomi gripa koji su trajali više od 15 dana. Kod dece koja su otkrivena naknadnim testiranjem, simptomi su bili bezazleni, skoro da nikakve simptome nisu imali - objasnio je Ganić.

On dodaje da je zdravstveno stanje bolesne dece stabilno bez ikakvih komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Autor: Novosti.rs