Smatra da bi bilo neumesno da se kandiduje za 3. mandat

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić ponovio je danas da odlazi sa čela akademije, i da će 30. marta biti održana izborna skupština za njenog novog predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara.

"Još ne raspolažemo jasnim imenima, sem odluke moje malenkosti da posle dva turnusa nije uljudno i pristojno da nastavim sa svojim prisustvom na tom mestu", rekao je Kostić na konferenciji za novinare u sedištu SANU.

Kostić je naglasio da se njegova odluka "ne može menjati".

Prema njegovim rečima, imena kandidata moraju biti dostavljena do 7. marta, pošto će ih 8. marta izborna komisija sagledati i sastaviti definitivnu listu, sa kojom će potom biti upoznati članovi SANU na konferenciji 16. marta.

"Nije pravilo ali je poželjno da predlozi za predsednika sadrže i predlog programa rada i viziju kandidata", dodao je Kostić.

Govoreći o nagađanjima u javnosti o mogućim kandidatima za predsednika SANU, Kostić je ponovio uverenje da bi ih moralo biti deset koji bi morali da rade taj posao bolje od njega.

"Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada, izabrati i dalje pravce ove kuće", dodao je akademik.

Kostić je istakao da smatra da je neumesno da govori da li je na čelu SANU postigao nešto ili ne.

"Želeo sam da uradim još više. Sebi mogu da dam samo jedan kompliment - da sam ovaj posao radio svakodnevno, sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti", naglasio je Kostić.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#kostić

#sanu