Bitka za vakcine na svetskom nivou

Da li je zemlja bogata ili siromašna, odlučivaće u nabavci vakcine protiv koronavirusa, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Čak 96 odsto vakcina već su kupile bogate zapadne zemlje - rekla je Brnabić na konferenciji Uticaj pandemije koronavirusa na stanje ljudskih prava u Srbiji.

Ona je potom dodala da joj je jedan proizvođač vakcina protiv koronavirusa rekao da Srbija vakcinu može da dobije tek krajem sledeće godine. Radi se o dozama potrebnim za masovnu imunizaciju.

- Juče sam imala sastanak sa jednom kompanijom koja proizvodi vakcine i oni su mi rekli da vakcinu možemo da dobijemo u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer su za sada već prodali sve zalihe. To je Srbija, a zamislite neke siromašnije države. Najsiromašnija država u svetu je Mozambik, oni vakcinu mogu da dobiju tek u 2022. godini - rekla je Ana Brnabić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija već potpisala ugovor sa kompanijom Fajzer, te da će mali broj doza, za prioritetne kategorije stanovništva, biti dostupan u zemlji već krajem godine, a ova kompanija je već dostavila dokumentaciju našoj zemlji.

Vučić i članovi Kriznog štaba su istakli da će u Srbiji vakcinacija početi već u prvom kvartalu naredne godine, ali za najizloženije grupe poput medicinskih radnika i vojske.

Najavljeno je i da će vakcina u Srbiju stizati sukcesivno, a da će se vakcinacija vršiti parcijalno među stanovništvom.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Vakcina

#korona

#kovid

#premijerka

#vakcinacija

#vakcine