Aneksom Кolektivnog ugovora predviđeno je da se vrednost jednog časa rada, za obračun i isplatu zarada sa 201,22 dinara poveća na 230 dinara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas sa predstavnnicima sindikata i direktorima četiri železnička preduzeća - Železnice Srbije a.d, Infratsruktura železnice Srbije, Srbijvoz i Srbija kargo, potpisao aneks Кolektivnog ugovora, kojim su plate zaposlenih u tom sektoru povećane 12,5 odsto.

Na taj način, plate 11.000 zaposlenih u sistemu železnice povećane su linearno za 12,5 odsto.

- Tako smo sproveli u delo ono što je Vlada Srbije usvojila - da se poveća minimalna zarada na 40.022 dinara. Niko u železnicama neće imati platu manju od minimalne zarade. To znači da će više od 5.000 zaposlenih koji su do sada imali platu ispod minimalne zarade, konačno imati platu koju su zaslužili i zaradili - poručio je ministar Vesić nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u pregovorima, a pre svega sindikatima, čiji su predstavnici pokazali veliko razumevanje za tešku finansijsku situaciju države i nisu insistirali na drugim zahtevima, osim na povećanju cene zarade.

Vesić je rekao da su sindikati, menadžment železničkih preduzeća i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na isotm zadatku – da železnička preduzeća posluju još bolje, da usluge koje nude budu bolje, a oni koji rade u železnici budu dobro i adekvatno plaćeni.

Autor: Pink.rs

#Goran Vesic

#zeleznice srbije