Vasić: Mnogo bolji rezultati vazduha i vode, od sutra verovatno i škole rade

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz vagona cisterne koji je iskliznuo iz šina na desetak kilometara od grada, a prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije u tom delu povećane, preneo je danas RTS.

Nakon što se u nedelju uveče prevrnuo vagon sa amonijakom kod Pirota, u tom gradu je proglašena vanredna situacija, a škole i vrtići ni danas neće raditi. Dva muškarca su preminula, a obdukcija će pokazati da li je uzrok smrti trovanje amonijakom. Od oko 50 povređenih u bolnicama u Pirotu i Nišu zadržano je njih 11.

Direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Pirot Zoran Nikolić rekao je za RTS da vodosnabdevanje grada nije dovedeno u pitanje, jer se ne snabdeva iz otvorenih vodotokova, reke i jezera, već iz izvorišta.

- Sve je zatvorenog tipa i samim tim je minimalna verovatnoća da može da se desi neko zagađenje po pitanju kvaliteta vode - rekao je Nikolić i napomenuo da Pirot ima i fabriku vode, koja, kako kaže, poprilično može da otkloni problem ukoliko se nešto desi.

Ističe da je voda u Pirotu potpuno ispravna, da je vodosnabdevanje uredno, ali da je drugačija situacija u Staničenju, gde je došlo do iskliznuća vagona-cisterne.

- Drugačija je situacija, lokalni izvor u Staničenju je na 150 metara od Nišave. Iako je analiza pokazala da je i ta voda ispravna, da nema prisustva amonijaka - rekao je Nikolić.

Kvalitet vode se, kako kaže, prati danonoćno, a rade se i vanredne i redovne kontrole.

- U Staničenju ćemo svakodnevno kontrolisati kvalitet vode - rekao je Nikolić.

Što se tiče mesta nizvodno od Nišave, u Beloj Palanci je, iz preventivnih razloga, preporuka da se voda iz česme ne koristi za piće i pripremu hrane.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas da su mnogo bolji rezultati kada je reč o kontaminiranosti vazduha i vode amonijakom u tom gradu i da očekuje da će se od sutra deca vratiti u školske klupe, a zaposleni na radna mesta.

Vasić kaže za RTS da je postavljena mobilna stanica koja meri kvalitet vazduha u industrijskoj zoni, a koja meri amonijak.

- Iz sata u sat prisustvo amonijaka je u beloj zoni. Nije ni u zelenoj što je prihvatljivo, već ispod granice. Takođe, zabeležen je veliki pad amonijaka u Nišavi kod Bele Palanke - kazao je Vasić.

Gradonačelnik Pirota očekuje da se na današnjoj sednici Kriznog štaba ukine preporuka da ne rade škole i radne organizacije.

Dodaje da će ipak biti u kontaktu sa Sektorom za vanredne situacije dok ne budu uklonjene i cisterne.

"Vanrednu situaciju nećemo ukinuti dok se ne skloni otpad, ali ćemo ukinuti preporuku da ljudi ne idu na posao i zabranu da se održava škola fizički", kazao je.

Prema njegovim rečima, od juče ujutru nema novih pacijenata u bolnici u Pirotu, a ostali se prate i većina će, kako kaže, biti puštena pre Nove godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#amonijak

#pirot