Vakcina se prima samo jednom u sezoni

Vakcinacija protiv sezonskog gripa je aktuelna tema u ovo doba godine. Naime, imunizacija putem vakcinacije podrazumeva ubacivanje male količine virusa koja bi stimulisala naš imuni sistem da stvori antitela. U slučaju vakcine protiv gripa radi se o inaktivisanoj vakcini koja ne sadrži žive viruse.

Virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu, u jesenjem i zimskom periodu zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru. Kako bismo sprečili nastanak epidemije kao i komplikacije koje ona nosi, odlučujemo se za vakcinaciju kod određenih pacijenata.

Foto: Unsplash.com

Najbolje vreme za vakcinaciju su oktobar i novembar. Vakcina se prima samo jednom u sezoni. Preporučuje se da kada jednom krenemo sa vakcinacijom, to radimo svake godine u ovo doba. 

Vakcinaciju najčešće preporučujemo osobama sa hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičarima kao i osobama starijim od 65 godina. Rizik za komplikacije je vrlo mali i zbog toga je savetujemo svim pacijentima kod kojih je indikovana primena vakcine.

Svoje stručno mišljenje na temu vakcinacije protiv sezonskog gripa, ovim putem, izneo je dr Nikola Stojković.

Foto: redportal.rs

Dr Nikola Stojković diplomirao je na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti Interne medicine i Psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz koga potiče. Trenutno je polaznik jedinstvenog Master programa iz oblasti Regenerativne medicine.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#epidemija

#pandemija

#sezonski grip

#vakcinacija