Priština pokušava da osigura prodaju vojnih dronova

Zvaničnik albanskih vlasti u Prištini, je izjavio da Kosovo pregovara sa Ankarom o kupovini modernih Barjaktar jurišnih dronova. Albanija je objavila da je kupila iste dronove od Turske samo dan ranije. Kako je preneo Fakrim Damka ministar za razvoj:

Kupovina borbenih dronova je takođe i na našem spisku potreba.

Priznao je takođe da je kupovina ovaog naoružanja dugačak proces, kao i da skoro sve zemlje na svetu pričaju o kupovini Barjaktar dronova. Pride, izjavila je da su posete već obavljene i da su kosovski predsednik i ministar odbrane već lično videli letelice.

Damkina izjava dolazi nakon što je albanski premijer Edi Rama izjavio da je potpisan ugovor o kupovini flote dronova od turske kompanije Baykar Makina.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić komentarisao je Damkinu izjavu i izjavio da to nisu nimalo dobre vesti, kao i da će one sigurno uticati na odnose Beograda i Ankare iako on veoma poštuje turskog predsednika Erdogana.

Vučić je rekao novinarima da je Srbija već kupila značajan broj dronova. Bez takvog naoružanja, kako je rekao:

Neprijatelji Srbije bi nas progutali kao što mačka proguta miša. Ali smo sada preveliki zalogaj ta bi to tako lako moglo da prođe.

Autor: redportal.rs

#Albanija

#Azerbejdžan

#Barjaktar

#Dronovi

#Flota

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#Turska

#aleksandar vučić

#edi rama

#izjava

#kupovina

#letelice

#ministar odbrane

#naoružavanje

#predsednik srbije

#vojska