Na barikadama daju svoj doprinos očuvanju ljudskih prava

Nastava u školama na severu Kosova, nakon sedmodnevnog prekida zbog pogoršane bezbednosne situacije, nastavljena je u ponedeljak, ali se za srednjoškolce ona odvija onlajn, koju profesori drže sa barikada na kojima se nalaze.

Prema rečima direktorke Medicinske škole u Severnoj Mitrovici Marine Biševac mnogi srednjoškolci idu u školu van mesta u kojima žive i nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu u učionicama, prenosi Telegraf.

- Kao što je poznato već 12. dan naši učenici nisu u mogućnosti da dođu do svojih učionica. Kao prosvetni radnici, da bi smo zaštitili jedno od osnovnih ljudskih prava, koje je definisano Konvencijom o zaštiti ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje, odlučili smo da u ovim vanrednim okolnostima organizujemo onlajn nastavu -  rekla je Biševac.

Biševac je sa druge strane istakla da prosvetni radnici i na barikadama daju svoj doprinos očuvanju ljudskih prava.

- Kao što vidite, mi jesmo prosvetni radnici, ali pre svega smo majke, žene, roditelji koji dižu svoj glas i na ovaj način žele da daju svoj doprinos u borbi za očuvanje ljudskih prava koje su regulisana međunarodnom deklaracijom o ljudskim pravima, a to je pravo na život u svojoj zemlji, pravo na sigurnost, pravo na miran san i pravo na sigurnost kretanja. Sve ovo radimo u želji da ostanemo i opstanemo na našim vekovnim ognjištima svi zajedno - poručila je Biševac.

Autor: Telegraf

#barikade

#ljudska prava

#prosvetni radnici