Samo u Institutu za mentalno zdravlje protekle tri godine od bolesti zavisnosti lečilo se 16 maloletnika, najmlađi je imao samo 12 godina.

Jelena Manojlović, psihoterapeut iz SOS centra za odvikavanje od kocke, izjavila je za Pink da je jedan od razloga upravo što je kocka kod nas legalizovana.

- Kocka je legalizovana, dostupna, medijski vrlo propraćena agresivnim marketingom. Pri tome kockarnice propagiraju mnoge javne ličnosti pa čak i ugledni sportisti koji su negde deci uzor i koja se ugledaju na njih, i prosto ako moj idol može da se kladi zašto ne bi mogao i ja - navela je ona.

U poslednjih sedam godina SOS centru se sve više javljaju maloletnici za odvikavanje od kocke. Ona je navela da mladi kreću da se kockaju zbog novca.

- Svi kreću da se kockaju zbog novca, dete od novca za užinu, koji je oko 300, 400 dinara pokušava da napravi neki novac da bi imalo za izlazak i slično i obično se u početku dobija novac. Ne bi smo se ni na jednu bolest zavisnosti navukli ako ne bismo dobijali nešto od nje. Tako se ulazi u jedno vrzino kolo - kaže Manojlović.

Ona je navela da roditelji ne primećuju da postoji problem do pojave dugova.

Jasmina Knežević Tasić, direktorka Lorijen centra - Klinike za bolesti zavisnosti, lečenje trauma i anksioznosti, izjavila je za Pink da se problem zavisnosti vrlo često negira, i ne samo da ga negira sam zavisnik već ga negiraju i članovi porodice.

- Upravo zbog te negacije problem se razvija dok ne dođe u ozbiljnije faze - kaže doktorka i dodaje da će zavisnik potražiti sam pomoć tek kada dotakne dno, ili ostane bez novca ili napravi sudski prekršaj - kaže Tasić.

Ona je navela da je odvikavanje od bilo koje bolesti zavisnosti dugotrajan i težak proces u kome treba da učestvuje cela porodica, ali se desi i da menju njima postoji veliki otpor.

- Na neki način tu postoji projekcija krivice, oni ne žele da prihvate odgovornost i krivicu za problem svoga deteta - kaže Tasić.

Ona je rekla da je prvi znak zavisnosti, i da je neko prešao crvenu liniju koja razdvaja zloupotrebu od zavisnosti, upravo gubitak kontrole, svesne i voljne kontrole nad ponašanjem.

- To znači da osoba čini i ono što ne želi da čini i što joj zdrav razum nalaže da ne čini. Kao da postoji neki automatizam u ponašanju, mi ponekad čujemo od naših pacijenata koji kažu ja ne želim da uzmem drogu ili ne želim da se kockama li noge mi same odu kod dilera ili u konckarnicu - navodi ona.

Autor: Pink

#alkohol

#bolest

#droga

#kladionice

#zavisnost